Πηγή Εικόνας: απε - μπε

«Πάρα πολύ εύκολα μπορούσε κάποιος να λέει ότι εγώ και έχω πράσινη ενέργεια, που παίρνω από φωτοβολταϊκά από αιολικά γιατί τα ηλεκτρόνια δεν έχουν χρώμα. Πως το αποδεικνύεις όμως; Όλα αυτά αποδεικνύονται μέσα από το σύστημα των εγγυήσεων προέλευσης».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr, με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Γιαρέντης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ανέλυσε το σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης και ανακοίνωσε ότι στις 26 Ιουνίου 2024, πρόκειται να ξεκινήσει η πρώτη δημοπρασία, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ενώ το έσοδο που θα προκύψει θα είναι μία εισροή για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καλύπτοντας μέρος της υστέρησης που αναμένεται να υπάρχει.

Πράσινη ενέργεια με αποδείξεις

-«Η εγγύηση προέλευσης είναι η απόδειξη ότι μία παραγόμενη μεγαβατώρα είναι πράσινη, δηλαδή προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό δείχνει στον τελικό καταναλωτή αλλά και στον προμηθευτή πόσο πράσινο είναι το ενεργειακό μείγμα και της χώρας αλλά και του κάθε προμηθευτή»,  είπε ο κος Γιαρέντης, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι Δημοπρασίες Εγγυήσεων Προέλευσης που θα γίνουν εντός του 2024 από τον ΔΑΠΕΕΠ θα αποκαλύψουν πλέον με επίσημο τρόπο και σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά δεδομένα τα οποία έχει υιοθετήσει ο ΔΑΠΕΕΠ «πως θα  υπολογίζουμε και πώς θα πιστοποιούμε ότι ένας προμηθευτής προμηθεύει πράσινη ενέργεια»,  σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Oι εγγυήσεις προέλευσης πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν ούτε καν σαν  έννοια. Και η αλήθεια είναι ότι το μόνο που είχε καταφέρει μέχρι τώρα  η αγορά ήταν απλά να αναφέρει έναν όρο χωρίς να ξέρει τι σημαίνει».

Ελληνική εταιρία 100% πράσινης ενέργειας

-«Στην περίπτωση ενός μεσαίου προμηθευτή στην Ελλάδα, που η συνολική ενέργεια που προμηθεύει στους καταναλωτές είναι 5 τεραβατόρες αν οι 2,5 τεραβατόρες του συγκεκριμένου προμηθευτή είναι καλυμμένες από εγγυήσεις προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ,  τότε αυτός ο προμηθευτής έχει ενεργειακό μίγμα κατά 50% πράσινο», ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κος Γιαρέντης και είπε ότι:

-«Υπάρχει μάλιστα μία ελληνική ενεργειακή εταιρία η Eunice η οποία παράγει ενέργεια εξ ολοκλήρου  από ΑΠΕ και η ενέργεια της είναι 100% πράσινη, όπως επίσης  υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν σημαντικά ποσοστά πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα τους και όλα αυτά πιστοποιούνται με το σύστημα εγγυήσεων προέλευσης».

Ο κος Γιαρέντης τόνισε ότι οι εγγυήσεις προέλευσης  αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα της αγοράς ενέργειας για το μάρκετινγκ των εταιριών και τις επιλογές των καταναλωτών και ότι ήδη διεθνείς εταιρικοί κολοσσοί, όπως apple, amazon, google χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμη ενέργεια.

Η πρώτη δημοπρασία την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Η πρώτη δημοπρασία θα διενεργηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και θα περιλαμβάνει την δημόσια διάθεση τριών διαφορετικών πακέτων Εγγυήσεων Προέλευσης που πλέον ονομάζονται «Προϊόντα Εγγυήσεων Προέλευσης». Και τα τρία αυτά «προϊόντα» αφορούν Εγγυήσεις Προέλευσης για ενέργεια ΑΠΕ που παρήχθη στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, ήτοι από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων διαφοροποιούνται και διακρίνονται ως προς την πηγή της Ανανεώσιμης Ενέργειας (τεχνολογία παραγωγής ΑΠΕ) και την θέση του Σταθμού παραγωγής, δηλαδή το εάν είναι συνδεδεμένα στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ηπειρωτική χώρα και διασυνδεδεμένα νησιά), ή στο Μη Διασυνδεδεμένο σύστημα (ΜΔΝ).

Αναλυτικότερα, το πρώτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για ενέργεια που παρήγαγαν Φωτοβολταϊκοί σταθμοί (Διασυνδεδεμένο Σύστημα), το δεύτερο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Αιολικούς σταθμούς (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και το τρίτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για Φωτοβολταϊκούς Και Αιολικούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα (Νησιά ΜΔΝ).

Για κάθε προϊόν θα υπάρξει διακριτή δημοπράτηση ανά τρίωρο , ήτοι στις 11:00πμ, στις 2:00 μ.μ. και στις 5:00 μ.μ. (όλες οι ώρες Ελλάδος).

Το ετήσιο Πρόγραμμα Τρίμηνων Δημοπρασιών για το 2024 θα συμπεριλάβει δυο ακόμη δημοπρασίες, προγραμματισμένες για το τέλος Σεπτέμβρη (25/9/24) για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής του πρώτου τριμήνου του 2024 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος 2024) και στις 15 Δεκεμβρίου για Εγγυήσεις Προέλευσης παραγωγής δεύτερου τριμήνου του 2024 (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 2024). Οι ακριβείς Ημερομηνίες και ώρες διενέργειας θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Εντός των επόμενων ημερών θα εκκινήσει η υποβολή αιτήσεων Εγγραφής στο Μητρώο των συμμετεχόντων καθώς επίσης και η ανάρτηση στο site του ΔΑΠΕΕΠ τού ακριβούς χρονοδιαγράμματος των σημαντικών ημερομηνιών που θα καθορίζουν τις δεσμευτικές από τον κανονισμό προθεσμίες, όπως την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δήλωσης συμμετοχής στην δημοπρασία του Ιουνίου 2024.

Για το πρόγραμμα, τα έντυπα, τις προϋποθέσεις εγγραφής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται στον Κανονισμό και όλες τις σχετικές πληροφορίες, έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη ενότητα στον ιστότοπο του ΔΑΠΕΕΠ (www.dapeep.gr).