Κόντρα στο ρεύμα των ανατιμήσεων κινήθηκε η ΔΕΗ στα τιμολόγια του Ιουνίου. Απορρόφησε το 23% της αύξησης του κόστους ενέργειας συγκριτικά με τον Μάιο και αφησε να περάσει στη λιανική μόλις το 11% στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου. Η παρουσία του κράτους στο μετοχική σύνθεση της εταιρείας φαίνεται να αποδίδει στιγμιαία καρπούς για τα νοικοκυριά, μαζί με το μέγεθος, το μερίδιο και τα αποτελέσματα της εταιρείας, ενώ οι ιδιώτες προμηθευτές πέρασαν το κόστος του ρεύματος στη λιανική και την ίδια στιγμή διατηρούν  τα περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα.

Η  ΔΕΗ όρισε την τιμή ανά KWh για το ειδικό – πράσινο τιμολόγιο στα 0,11898 για  τον Ιούνιο από 0,10656, σημειώνοντας αύξηση 11,6%. Το κόστος του ρεύματος συγκριτικά με το Μάιο αυξήθηκε κατά 34,8%. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, που είναι ο βασικός  πυλώνας διαμόρφωσης των τιμολογίων του Ιουνίου, από τα 60,11 ευρώ ανά MWh εκτοξεύτηκε στα 81,08 ευρώ ανά MWh .

ΔΕΗ για να μη περάσει το κόστος στα νοικοκυρά αποφάσισε να αυξήσει τη μηνιαία έκπτωση στο 38% για  τον Ιούνιο  από 10% που ήταν η έκπτωση του Μαΐου. Δηλαδή η διοίκηση του Γιώργου Στάση αποφάσισε να αυξήσει τις εκπτώσεις κατά 280%  για να διαμορφωθεί η τιμή της KWh στα 0,11898 ευρώ ανά  KWh.

Στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να περνούσε το κόστος ρεύματος στα νοικοκυριά η τελική της τιμή θα ήταν τα 0,1436 ευρώ χωρίς να προσθέσει ένα μικρό περιθώριο κέρδους.

Το νοικοκυριό  που έχει επιλέξει τη ΔΕΗ ως προμηθευτή ενέργειας για κατανάλωση 350 KWh θα πληρώσει 41 ευρώ για την κατανάλωση ενέργειας με τη νέα τιμή ανά  KWH .

Την  ίδια περίοδο στη λιανική αγορά ενέργειας, στον πιο ακριβό πάροχο, για το ειδικό τιμολόγιο – πράσινο, ένα νοικοκυριό με τη ίδια κατανάλωση θα πληρώσει 62,9 ευρώ για την αξία της ενέργειας διότι η τιμή της KWh ανήλθε στα 0,17984 ευρώ. Στον δεύτερο πιο ακριβό πάροχο με τιμή ανά KWh τα 0,16927, η αξία του ρεύματος διαμορφώνεται σε 59,24 ευρώ, στον τρίτο κατά σειρά πάροχο με τιμή τα 0,16421 ευρώ ανά KWh, η αξία του ρεύματος θα είναι 57,47 ευρώ.

Το τιμολόγιο του Ιουνίου  της ΔΕΗ σε σχέση με τους «ακριβούς» παρόχους  είναι κατά 52%  πιο φθηνό. Βέβαια  οι προμηθευτές  στα δικά  τους τιμολόγια  έγιναν πιο ακριβοί έως 70% σε διάστημα ενός μηνός.

Οι  ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας δεν φάνηκαν  διατεθειμένοι να κρατήσουν ένα μέρος του κόστους της ενέργειας και θα βαρύνει τα νοικοκυριά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος