Με την ολοκλήρωση δύο επενδύσεων της, γραφειακό συγκρότημα στην Πειραιώς και φοιτητική εστία στην Ξάνθη, συνολικού ύψους 65,5 εκατ. και την παράδοση τους στους χρήστες τους, η Premia ΑΕΕΑΠ αυξάνει κατά περίπου 26% τα ετήσια έσοδα της (19 εκατ. το 2023).

Η φοιτητική εστία στην Ξάνθη (102 επιπλωμένα διαμερίσματα από 22 τ.μ. μέχρι 53 τ.μ.) επένδυση 5,5 εκατ. (ανακαίνιση του ακινήτου) θα συνεισφέρει στην ΑΕΕΑΠ ετήσιο μίσθωμα 400 χιλ. ευρώ. Η ανακατασκευή – μετατροπή σε γραφεία του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart (Πειραιώς 180 – 186), συνολική επένδυση 60 εκατ. ευρώ (40 εκατ. το κόστος της ανακατασκευής και 20 εκατ. η αγορά του ακινήτου) θα της αποφέρει ετήσιο μίσθωμα της τάξεως των 4,6 εκατ. ευρώ.

Για τη φοιτητική εστία στο κέντρο της Ξάνθης (ακίνητο 5.250 τ.μ.) έχει υπογραφεί συμβόλαιο 20ετούς μίσθωσης της με την εταιρεία Hamlet, η οποία διαχειρίζεται και τις άλλες τρεις φοιτητικές εστίες ιδιοκτησίας της ΑΕΕΑΠ, συνολικής δυναμικότητας 153 δωματίων σε Αθήνα, Πάτρα, και Θεσσαλονίκη.

Το ανακατασκευασμένο Athens Heart και το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.) που συνδέεται με το πρώην εμπορικό κέντρο με πεζογέφυρα (σύνολο ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας 26.500 τ.μ.) παραδίδεται άμεσα στον μισθωτή του, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ΑΑΔΕ θα στεγάσει στο νέο αυτό σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα με πιστοποίηση κατά LEED σε επίπεδο Gold περί τους 1.500 εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Premia ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μαρκάζος, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που μια δημόσια υπηρεσία θα στεγαστεί σε ένα βιοκλιματικό κτίριο με πιστοποίηση εξοικονομώντας 60% στα κόστη της ενέργειας.

Ο κ. Μαρκάζος αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ΑΕΕΑΠ και τα βασικά της μεγέθη, χαρακτηρίζοντάς την θετική. «Σε λίγο το χαρτοφυλάκιό μας θα φτάσει σε αξία τα 500 εκατ., μπορεί και φέτος ή το αργότερο του χρόνου και στόχος μας παραμένει, προκειμένου να γίνουμε ‘ορατοί’ στους ξένους επενδυτές, το 1 δις.  ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε: «Στη σημερινή συγκυρία η αγορά του real estate  επηρεάζεται από τα υψηλά επιτόκια, ωστόσο, έχει και ευκαιρίες για όσους τοποθετηθούν σωστά μελετώντας τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών».

Απαντώντας επίσης σε ερώτημα σχετικό με την πορεία της μετοχής της Premia σημείωσε πως «οι ΑΕΕΑΠ ενδείκνυται για μακροπρόθεσμη επένδυση, δεν υποσχόμαστε μεγάλα κέρδη ξαφνικά. Όλες οι εταιρίες ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αξία του ενεργητικού τους. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε γερά θεμέλια για να πάμε καλά και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε όλη τη αγορά. Αυτό που κάνουμε είναι να δείχνουμε τα πραγματικά μας νούμερα και την εξέλιξη μας».

Σχολιάζοντας ακόμη το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου για την αύξηση της εμπορευσιμότητας των μετοχών των εταιριών είπε ότι η Premia έχει περίπου 21% διασπορά με τους βασικούς της μετόχους να επιθυμούν να αυξηθεί περαιτέρω και θα το δρομολογήσουν.

Για τις προτάσεις τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ που έχουν καταθέσει οι διοικήσεις τους επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις ξένες ομοειδείς εταιρίες. Αν θέλει η κυβέρνηση τώρα μπορεί, η μπάλα είναι στο χέρι της».

Βάσει των στοιχείων στο τέλος του 2023 η μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) της Premia είναι 7,6%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων ακινήτων (WALT) 7 έτη, ο καθαρός συντελεστής μόχλευσης (Net LTV) 50,3%, η μέση σταθμισμένη διάρκεια δανείων 8 έτη, ενώ διαθέτει ανθεκτικότητα σε μεταβολές των επιτοκίων καθώς περίπου το 54% του υφιστάμενου δανεισμού διαθέτει σταθερό επιτόκιο με μέσο σταθμισμένο κόστος δανεισμού στο 4,3%, έχοντας λάβει δάνεια και από το Ταμείο Ανάκαμψης (περί τα 20 εκατ. ευρώ).

Η γενική συνέλευση χθες ενέκρινε μεταξύ άλλων την αγορά ακινήτου στον Ασπρόπυργο Αττικής στην θέση Κύριλλος που ανήκει στην Επενδυτική Ασπροπύργου 3 Α.Ε. με μέτοχο την Elias Tsiklos Holdings (η τελευταία είναι μέτοχος της Premia γι΄αυτό και χρειαζόταν άδεια από τη συνέλευση για την αγορά του ακινήτου). Πρόκειται γεωτεμάχιο επιφάνειας 12.222 τ.μ. με κτίριο 4.420 τ.μ., όμορο με άλλες ιδιοκτησίες της ΑΕΕΑΠ στην περιοχή, που αποτελείται από ισόγεια εμπορική αποθήκη με χώρους γραφείων. Οι ανεξάρτητοι εκτιμητές αποτίμησαν την αξία του σε 3,240 εκατ. ευρώ.