Στόχος των ανθρώπων της Honda ήταν να δημιουργήσουν το ταχύτερο Civic Type R που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Και το πέτυχαν, καθώς η 11η γενιά χρησιμοποιεί έναν αναβαθμισμένο τετρακύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα VTEC 2,0 λίτρων, ο οποίος υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό τεχνολογιών προερχόμενων από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η ομάδα εξέλιξης του κινητήρα επανασχεδίασε τον υπερτροφοδότη με σκοπό να βελτιώσει την απόδοσή του. Με τη μείωση του αριθμού των πτερυγίων της φτερωτής και τη βελτίωση του σχήματος και της διαμέτρου τους, η αδράνεια μέσα στον συμπιεστή έχει μειωθεί. Το επανασχεδιασμένο περίβλημα είναι μικρότερο και πιο συμπαγές συγκριτικά με του προκατόχου του συνεισφέροντας στην υψηλότερη απόδοση και απόκριση του υπερτροφοδότη. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της ροής των καυσαερίων κατά 13% σε σχέση με πριν, μειώνοντας την ανάστροφη πίεση και επιτρέποντας την πιο αποδοτική λειτουργία του κινητήρα. Το σύστημα ολοκληρώνεται με έναν νέας σχεδίασης τελικό σιγαστήρα με τρεις απολήξεις εξαγωγής και ενεργή βαλβίδα για ακόμα πιο ελεύθερη ροή καυσαερίων.

Ο κινητήρας αποδίδει 329 ίππους και 420 Nm ροπής. Έτσι το Civic Type R επιταχύνει από την στάση μέχρι τα πρώτα 100χλμ/ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 275 χλμ/ώρα. Στις υψηλές επιδόσεις συμβάλλει το αναβαθμισμένο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο διαθέτει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά. Αυτά συνεισφέρουν στην ομαλή διαδικασία αλλαγής σχέσεων και βελτιώνουν το φορτίο. Ένα νέο ελαφρύτερο κατά 18% βολάν μειώνει την αδράνεια κατά 25% και αυξάνει την απόκριση του VTEC TURBO.

Παρά το γεγονός ότι είναι το ισχυρότερο Civic Type R όλων των εποχών, οι μηχανικοί της Honda βελτίωσαν τις εκπομπές ρύπων και την αποδοτικότητα καυσίμου. Με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογικών μέτρων, οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 186 γρ/χλμ και η κατανάλωση καυσίμου 8,2 λτ/100χλμ.

Οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν λειτουργικό αεραγωγό στο καπό και έναν νέο πίσω διαχύτη που εξασφαλίζουν αεροδυναμικά οφέλη, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τη σπορ σιλουέτα. Το Type R είναι επίσης χαμηλότερο και φαρδύτερο από το στάνταρ Civic, με μια νέα πίσω αεροτομή η οποία τονίζει την κομψή γραμμή οροφής και συνεισφέρει στην αεροδυναμική απόδοση και τη σπορτίφ, μυώδη εξωτερική εμφάνιση του μοντέλου.

Για το εσωτερικό του Type R οι σχεδιαστές επέλεξαν ένα εκρηκτικό κόκκινο χρώμα, ελαφριά σπορ καθίσματα και χειριστήρια εστιασμένα στον οδηγό. Εκτός από τα προκαθορισμένα προγράμματα οδήγησης, η νέα ρύθμιση «Individual» υπόσχεται νέα επίπεδα εξατομίκευσης. Τέλος, φέρει το εμβληματικό κόκκινο σήμα “H” της μάρκας, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την αγωνιστική κληρονομιά της Honda. Χρονολογείται από το 1965 και την επιτυχία του μονοθεσίου RA272 Formula 1στο Grand Prix του Μεξικού, το οποίο έφερε λευκό χρώμα και έναν κόκκινο ανατέλλοντα ήλιο στο ρύγχος.