Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις θα συνεχίσει την ανάπτυξη της δραστηριότητάς του στην τουριστική αγορά της Ίου ο Όμιλος Calilo, της Οικογένειας Μιχαλόπουλου ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και στη σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

Σταδιακά η οικογένεια Μιχαλόπουλου έχει αγοράσει περίπου 30 χιλ. στρέμματα στην Ίο (ολόκληρο το νησί είναι 108 χιλ. στρέμματα) συμπεριλαμβανομένων των αιγιαλών και των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για 202 οικόπεδα τα οποία προηγουμένως είχαν 2.137 διαφορετικοί ιδιοκτήτες.

Δραστηριοποιείται στο νησί από το 2012, με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων και πέντε εστιατορίων και bar.

Να σημειωθεί ότι στη δράση του Ομίλου Calilo αντιτίθενται τμήμα της κοινωνίας του νησιού και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, ο ιδρυτής του Ομίλου, Άγγελος Μιχαλόπουλος, χαρακτήρισε λογικές τις αντιδράσεις σημειώνοντας ότι «όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση».

Όπως είπε μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, που διατυπώνει επίσημα τη δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης και αξιοποίηση μόλις του 1% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Επένδυση του στην Ίο, κατατέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο Δήμο Ιητών.

Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε τα δύο υφιστάμενα ξενοδοχεία στο νησί, Calilo και Agalia, έχουν εφαρμόσει συντελεστή δόμησης 4,5 % και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερο από το ισχύοντα 10%.

Στην ίδια λογική ο εν λόγω Όμιλος προχωρά στις επόμενες επενδύσεις που έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές (και θα υλοποιηθούν έπειτα από την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας – ΣτΕ Προεδρικού Διατάγματος) στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά – Παπά. Στις προαναφερόμενες περιοχές και συγκεκριμένα σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται κατασκευή έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, χαμηλότερο από τον ισχύοντα 0,2%.

Θα κατασκευαστούν συνολικά περίπου 1000  κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο. Η αδειοδότηση της τουριστικής αυτής επένδυσης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια με την οικογένεια Μιχαλοπούλου να αναφέρει πως δεν βιάζεται προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός της είναι μακροπρόθεσμος.

Στόχος στο μεταξύ του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού. Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο διατηρεί πλήρη επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, ανεξάρτητους φορείς που σχετίζονται με τον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Ιητών και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.

Ειδικότερα, οι δράσεις που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του οργανισμού, με ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2024 – 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μέτρων για την προστασία αλλά και την αναβάθμιση των παραλιών του νησιού, τη βελτίωση διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και την ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, επαναφέροντας τη βλάστηση σε διαβρωμένες πλαγιές με είδη της τοπικής χλωρίδας.

Για τα έτη 2024 – 2027 ως μέλη του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου έχουν οριστεί οι: Γιώργος Λεβέντης, Διευθύνων Σύμβουλος της Langan International στη θέση του προέδρου, Καρατσώλης Κωνσταντίνος, Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Δίκαιο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας στο ρόλο του Συντονιστή, Αργυρόπουλος Δημήτριος, Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ, Βέργαδος Δημήτριος, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Πα.Πει, Τσακίρης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ,  Έρικα Μιχαλοπούλου, Εκπρόσωπος του Ομίλου Calilo, εκπρόσωπος Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ως Παρατηρητής και Εκπρόσωπος Δήμου Ιητών.

Η Έρικα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, ανέφερε σχετικά  πως «η βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου και ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, αποτελούν προτεραιότητα και κύριο πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής.  Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ίος θα παραμείνει ένας ζωντανός και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά.»