Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τρεις επενδυτικές κινήσεις συνολικού ύψους 39 εκατ. ευρώ σε Αττική και Πάρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το επόμενο διάστημα έως το 2025, προωθεί η Briq Prοperties, η ΑΕΕΑΠ που συνδέεται με τον Θεόδωρο Φέσσα του ομίλου Quest. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι στο κομμάτι των logistics για το project του Ασπροπύργου σε 117 στρέμματα όπου κατασκευάζονται 2 ξεχωριστά κτίρια 44.500 τ.μ. σε μία επένδυση 31 εκατ. ευρώ και απομένουν 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί και το δεύτερο κτίριο. Η δεύτερη επένδυση αφορά την κατηγορία των γραφείων, όπου η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων στην Καλλιθέα στη λεωφόρο Ποσειδώνος 42, σε μία επένδυση 6,3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης της γης, που θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα παραδοθεί το 2025. Οσο αφορά στην τρίτη ανάπτυξη, σχετίζεται με τον κλάδο φιλοξενίας και το ξενοδοχείο Mr & Mrs White στην Πάρο. Σε όμορο οικόπεδα, αναπτύσσονται 12 επιπλέον σουίτες, αυξάνοντας τελικά τη δυναμικότητα της μονάδας σε 61 δωμάτια και σουίτες, σε μία επένδυση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties, κ. Άννα Αποστολίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023. Σύμφωνα με την ίδια, και σε σχέση με τη συμφωνία με την Intercontinental International (ICI), η ίδια ανέφερε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο των συνεννοήσεων με την ICI, εκκρεμούν κάποιες παράμετροι ακόμη να συμφωνηθούν γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την αρχική συμφωνία πριν από ένα και πλέον χρόνο, το Φεβρουάριο του 2023». Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της Briq Properties AEEAΠ, μετά και τη συμφωνία με την ICI, κατανέμεται πλέον σε ποσοστό 36% στην κατηγορία των logistics (από το 51%), 23% σε γραφεία, 19% σε καταστήματα και 14% ξενοδοχεία (από 20%). Ως προς τους χρήστες, πλέον η συνεισφορά του ομίλου Quest ως προς τα έσοδα έχει μειωθεί στο 20%, ενώ η Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά με 34,4% και αποτελεί το μεγαλύτερο μισθωτή, η Sarmed Logistics συνεισφέρει 16,6% κι εν συνεχεία η Hotelbrain το 9%. Με την προσθήκη των ακινήτων της ICI, η αξία των ακινήτων της εταιρείας αυξάνεται στα 208,1 εκατ. ευρώ, από τα 148,9 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.

Σε συνέχεια της απόκτησης των 17 ακινήτων (στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ICI), τα ετησιοποιημένα έσοδα της εταιρείας από ενοίκια θα αυξηθούν περίπου κατά 6,4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά στα 15,7 εκατ. ευρώ. Αυτή την στιγμή, η πληρότητα των ακινήτων της είναι στο 99,2%, ενώ η υπολειπόμενη διάρκεια των μισθώσεων είναι 6,7 χρόνια.