Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα δικά τους μηνύματα και ευχές στέλνουν οι άνρθωποι του πολιτικού κόσμου, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου.

Παρακάτω όλες οι δηλώσεις:

 

 

Κ. Σακελλαροπούλου: Εγγύηση για την επιτυχία κάθε εθνικής προσπάθειας είναι η ομοψυχία, η ενότητα και η σύμπνοια

Μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και σύμπνοιας στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και εύχεται «ο συλλογικός δεσμός που μας ενώνει σ’ ένα κοινό όραμα, να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη προς ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας».

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «η 25η Μαρτίου είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Μια ημερομηνία εθνικής υπερηφάνειας και δικαίωσης, όταν οι πρόγονοί μας, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ξεσηκώθηκαν μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, θέτοντας τα θεμέλια της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μια γιορτή όλων των Ελλήνων, που πάντα θα αντλούν από την κοίτη του ‘21 την ιδέα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, κάνει λόγο για «Μέρα ανάτασης, μνήμης και ευθύνης η σημερινή, μας καλεί να εμβαθύνουμε στο σπουδαίο γεγονός της ελληνικής παλιγγενεσίας, που είχε κερδίσει τον θαυμασμό όλου του κόσμου, να κατανοήσουμε τη σημασία του και να αναλογιστούμε το διαχρονικό του δίδαγμα: το πάθος και η αυταπάρνηση είναι η μαγιά κάθε εθνικής προσπάθειας, εγγύηση όμως για την επιτυχία της είναι η ομοψυχία, η ενότητα και η σύμπνοια, όπως μαρτυρεί ο ηράκλειος αγώνας που έδωσαν οι ηρωικοί επαναστάτες εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας».

Αναφερόμενη στο σήμερα, υπενθυμίζει ότι «φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την πατρίδα μας, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τον μισό αυτόν αιώνα η Ελλάδα έγινε μέλος και παγίωσε την παρουσία της στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους εταίρους και συμμάχους της και αποτελώντας εγγυητή ασφάλειας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Μια κατάκτηση που έχουμε πετύχει, παρά τις δυσκολίες, παραμένοντας προσηλωμένοι στις οικουμενικές αξίες του ελληνισμού».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «δεν ξεχνάμε όμως ποτέ τον πόνο της αδελφής Κύπρου, καθώς ένα τμήμα της παραμένει, για το ίδιο χρονικό διάστημα υπό τουρκική κατοχή, μια ανεπίτρεπτη κατάσταση κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας, που μας πληγώνει βαθιά. Θα συνεχίσουμε, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «ζούμε σε έναν κόσμο διαφορετικών και πολλών ταχυτήτων, γενικευμένης αβεβαιότητας, αλλεπάλληλων κρίσεων, πολέμων, σε ένα περιβάλλον διχαστικού λόγου, ενίσχυσης των ολοκληρωτισμών και ανόδου μισαλλόδοξων αντιλήψεων» και καταλήγει λέγοντας: «Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι να προασπίσει, με τη συμβολή όλων μας, τα ιδεώδη της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, τα οποία διασφαλίσαμε με κόπους και θυσίες στη μακραίωνη ύπαρξή μας, όπως και την αδιαπραγμάτευτη εθνική μας κυριαρχία. Ο συλλογικός δεσμός που μας ενώνει σ’ ένα κοινό όραμα ας είναι η κινητήρια δύναμή μας προς ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας. Χρόνια πολλά!».

 

Κυρ. Μητσοτάκης – Τζ. Τριντό στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στον Καναδά, παρακολούθησε την παρέλαση συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, μαζί με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, στην οποία έλαβαν μέρος άνθρωποι κάθε ηλικίας από ομογενειακούς συλλόγους από δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να εκπροσωπώ σήμερα την πατρίδα μας, εδώ στο Μόντρεαλ, σε αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή παρέλαση επ’ ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας της 25ης Μαρτίου.

Εδώ στον Καναδά πράγματι η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πολύ δυνατά και το μήνυμα της 25ης Μαρτίου αντηχεί ζωντανό και επίκαιρο σε όλη την οικουμένη και εδώ στον Καναδά. Ο αγώνας μας για εθνική ανεξαρτησία σε δύσκολες στιγμές είναι πάντα ιστορικά επίκαιρος.

Και βέβαια τη φετινή χρονιά η παρουσία μας στην ομογένεια έχει μία ξεχωριστή αξία, διότι για πρώτη φορά κάνουμε πράξη το όραμα δεκαετιών, Ελλήνων ομογενών, να μπορούν να ψηφίσουν επιστολικά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Οπότε και πάλι ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Καναδό πρωθυπουργό, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όσους οργάνωσαν αυτή την πραγματικά καταπληκτική παρέλαση, η οποία αποδεικνύει ότι ο Ελληνισμός εδώ στον Καναδά είναι ρωμαλέος και ζωντανός.

Σε ευχαριστώ, Τζάστιν, που μου έδωσες την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή την απίθανη παρέλαση, σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο μέρος για να περάσω την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας απ’ ό,τι με εσένα και τους Ελληνοκαναδούς συμπατριώτες μου εδώ στο Μόντρεαλ».

«Οι Ελληνοκαναδοί είναι μια απίστευτα δυναμική κοινότητα, έχουν προσφέρει πολλά στον Καναδά, αλλά είναι επίσης πολύ περήφανοι για τις ελληνικές τους ρίζες και είναι υπέροχο που είμαστε μαζί σήμερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Τζάστιν Τριντό.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του παρακολούθησαν μαζί τη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι δύο ηγέτες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν καταστήματα ομογενών και να συνομιλήσουν με τους ιδιοκτήτες τους και με θαμώνες.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει ζώσα η ανάγκη του λαού μας να απελευθερωθεί από το σκοτάδι της κοινωνικής παραίτησης

«Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο.

Αναφέρει ότι «σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ η διεκδίκηση για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία και κοινωνική ευημερία παραμένει ζώσα και διακατέχεται από την ανάγκη του λαού μας να απελευθερωθεί από το σκοτάδι της κοινωνικής παραίτησης».

«Σήμερα τιμούμε όσους πριν από 203 χρόνια έγιναν παράδειγμα έμπνευσης και ηρωισμού, αποδεικνύοντας πως μπορεί ακόμη και ο θεωρητικά ανίσχυρος να γιγαντωθεί και να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Όπως ένας υπόδουλος αλλά υπερήφανος λαός που παλεύει με αυτοθυσία και καταφέρνει να κερδίσει μια παντοδύναμη αυτοκρατορία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ν. Ανδρουλάκης: Οι αξίες των προγόνων μας να είναι η πυξίδα για να πετύχουμε περισσότερη ευημερία και να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή

«Η Επανάσταση του 1821 είναι το μεγαλύτερο γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία μας. Οι αγώνες του ελληνικού λαού, η στιγμή της απελευθέρωσης, η στιγμή της νίκης είναι η μεγάλη υπογραφή στην εθνική μας ταυτότητα για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι. Στις εποχές των μεγάλων προκλήσεων έχουμε χρέος να αναλογιστούμε τον αλτρουϊσμό, την αλληλεγγύη όσων επαναστάτησαν απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να είναι αυτές οι αξίες των προγόνων μας η πυξίδα για να πετύχουμε περισσότερη ευημερία και να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή.

Δεν αξίζουν στο λαό μας νέες απογοητεύσεις.

Χρόνια πολλά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

 

Δ. Κουτσούμπας: Απεμπλοκή από πολέμους! Αλληλεγγύη στους λαούς! Απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

«Το μήνυμα της φετινής επετείου είναι ένα: Απεμπλοκή από πολέμους! Αλληλεγγύη στους λαούς! Απεμπλοκή από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ούτε με τις αξίες του ελληνικού λαού. Αντίθετα, τον οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Οι λαοί με τον αγώνα τους κατακτούν οι ίδιοι τη ζωή, το μέλλον και την ελευθερία τους» τονίζει σε δήλωσή του για την επέτειο της επανάστασης του 1821, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Ν. Δένδιας: Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συνιστά ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης

Μουσική εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, με έργα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, με σολίστ τον Χριστόφορο Σταμπόγλη, η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό τη μουσική διεύθυνση του επισμηναγού Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου, οι ερμηνευτές ΕΠΟΠ Σοφία Ζώβα και Άγγελος Μουσίκας, η δημοτική χορωδία Βριλησσίων και η μικτή χορωδία «Μελωδοί».

Όπως γνωστοποίησε ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας θα ανοίξει τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κερκυραϊκές φιλαρμονικές οι οποίες «δεν απετέλεσαν απλώς φορείς πολιτισμού και κουλτούρας. Συνέβαλαν με τη δική τους δραστηριότητα στην καλλιέργεια πατριωτικής συνείδησης»,όπως είπε.

Παράλληλα σχολίασε ότι «ίσως ουδείς από τους πολυπληθείς επισκέπτες της Κέρκυρας, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου έχει παρατηρήσει ότι στην Κέρκυρα παραδείγματος χάρη, οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα δεν γίνονται από την Μητρόπολη. Και αυτό δεν γίνεται για λόγους έλλειψης ευσεβείας. Γίνονται από τον δήμο Κερκυραίων και εν ονόματι του κερκυραϊκού λαού για να αναδεικνύεται διαχρονικά η αίσθηση του εθνικού ρόλου και της διατήρησης της ορθοδοξίας που έπαιξε ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Γεράσιμος, ο Άγιος Διονύσιος, επί μισή χιλιετία».

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν των κερκυραϊκών φιλαρμονικών ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής: «Η πρώτη, κερκυραϊκή μπάντα δημιουργήθηκε, η Παλαιά Φιλαρμονική, το 1840. Της απαγορεύτηκε όμως να φέρει μπλε και άσπρη στολή. Έτσι φέρει μέχρι και σήμερα μπλε και κόκκινη στολή. Όμως, η ιστορία πήρε την εκδίκησή της. Η Επτάνησος ενώθηκε με την Ελλάδα. Μια τεράστια επιτυχία στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας, ίσως της πιο ωραίας ιστορίας της περιόδου του Ρομαντισμού.

Και έτσι, το 1890, στα ελληνικά πια Επτάνησα, δημιουργείται μια δεύτερη Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική Εταιρία “Μάντζαρος”, η οποία πια με αυτοπεποίθηση φορά την μπλε και άσπρη στολή και πρωτοεμφανίζεται στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, το 1891 και παίζει τον εθνικό ύμνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896».

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 δεν συνιστά απλή εκδήλωση ενός χρέους, μια τυπική επετειακή διαδικασία. Για να παίξει το ρόλο που πρέπει, πρέπει να συνιστά ευκαιρία ιστορικής αλλά και εθνικής ενδοσκόπησης. Για το παρελθόν μας, για το παρελθόν του Ελληνισμού, για το παρόν μας, αλλά και για το μέλλον μας. Γιατί η αναδίφηση στα γεγονότα του χθες μας βοηθά να αντλήσουμε έμπνευση για το αύριο. Να αντιγράψουμε, να δανειστούμε αν θέλουμε αξιολογικούς κώδικες, να μιμηθούμε αν απαιτηθεί συμπεριφορές, ώστε να διασφαλιστεί η εθνική ύπαρξη», κατέληξε.

Στην εκδήλωση, που έγινε χθες το βράδυ, παρέστησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλειος Πάλμας, ο επίσκοπος Σταυροπηγίου Αλέξιος, ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, οι βουλευτές Νικόλαος Βλαχάκος, Γεώργιος Βρεττάκος, Ζωή Ράπτη και Παύλος Σαράκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς της κυπριακής Δημοκρατίας αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, Ενώσεων Αποστράτων κά.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.