Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τη ΓΕΚ Τέρνα επέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Microsoft για την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων της στα Σπάτα, δυναμικότητας 19,2 MW.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν επίσης η Άκτωρ και η Μυτιληναίος.

Όπως είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, έχουν ληφθεί οι άδειες για τις πρόδρομες εργασίες και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Απριλίου.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα η κα. Ανδρονοπούλου σημείωσε πως η αδειοδοτική διαδικασία δεν προχώρησε γρήγορα, όσο θα ήθελε η Microsoft, ωστόσο, πρόθεση της εταιρίας είναι τώρα να επιταχύνει την κατασκευή και σε αυτό βοηθάει το ενδιαφέρον δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την Τεχνολογία και ειδικότερα για τις υπηρεσίες cloud.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει ανακοινώσει την κατασκευή και λειτουργία τριών data center, στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί Στρατηγική.

Το πρώτο, η κατασκευή του οποίου ξεκινά, βρίσκεται εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας (συνολικής δυναμικότητας 9,6 MW).

Ο αμερικανικός κολοσσός, όπως έχει δηλώσει στα επίσημα έγγραφα, χρηματοδοτεί την επένδυση του στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια κατά 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορά την αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, 404,956 εκατ., τον τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.