Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η οδός Ερμού παραμένει, όπως και αναμένονταν, ο ακριβότερος «εμπορικός δρόμος» της χώρας, καθώς τα ενοίκια σε προνομιακούς χώρους ανέρχονται στα επίπεδα των 290 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (βάσει στοιχείων στο τέλος του 2023), έναντι 280 ευρώ/τ.μ. στα τέλη του 2022, με την απόδοση (prime yields) να φτάνει σε 5,25%. Πίσω από την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, ακολουθούν «εμπορικές πιάτσες» στη Γλυφάδα με ενοίκια κατά μέσο όρο 150 ευρώ ανά τ.μ./μήνα, ενώ από κοντά βρίσκεται και η Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, με μισθώματα ύψους 145 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη σχετική ανάλυση της Cushman&Wakefield Proprius, της εξειδικευμένης εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων, ο όγκος των επενδύσεων στο retail έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 180 εκατ. ευρώ στο 4ο τρίμηνο του 2023 με το κλίμα να παραμένει θετικό για τον κλάδο. Η σημαντικότερη συναλλαγή του τριμήνου ήταν η πώληση του Smart Park (GLA 50.592 τ.μ.) του γνωστού retail park, από την Ελλάκτωρ (REDS) στην Trade Estates έναντι 110 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα απέκτησε χαρτοφυλάκιο καταστημάτων από την PRODEA Investments (επαναγορά χαρτοφυλακίου  το οποίο αφορούσε ακίνητα που χρησιμοποιούσε ήδη η τράπεζα).

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, στο Κολωνάκι τα ενοίκια ανέρχονται σε 105 ευρώ/τ.μ. τον μήνα. Στα νότια προάστια και ειδικότερα στη Γλυφάδα, το ενοίκιο ανέρχονταν στο τέλος του 2023 σε 150 ευρώ/τ.μ. τον μήνα από 135 ευρώ/τ.μ./μήνα στο τέλος 2022, ενώ στην Κηφισιά τα prime rents ανέρχονται σε 110 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως (όσο και τα προηγούμενα έτη). Στον Πειραιά τα ενοίκια ανέρχονται σε 95 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ, όπως ειπώθηκε, στη Θεσσαλονίκη, επί της Τσιμισκή οι μισθώσεις ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 145 ευρώ/τ.μ. τον μήνα (135 ευρώ/τ.μ. στο τέλος 2022). Τέλος, στην Πάτρα στο τέλος του 2023 τα ενοίκια στο retail ήταν στα 75 ευρώ/τ.μ./μήνα ενώ στο Ηράκλειο τα ενοίκια έφταναν κατά μέσο όρο στα 90 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Όπως σημειώνεται, η ευρύτερη μισθωτική δραστηριότητα παρέμεινε έντονη καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους, με «μοχλό» την οικονομική ανάκαμψη και την τουριστική ζήτηση, με το κέντρο της πόλης (Αθήνα) να παρουσιάζει αύξηση της ζήτησης λόγω της περιορισμένης προσφοράς σε προνομιακούς χώρους (prime spaces. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν 50 συναλλαγές λιανικής στην χώρα, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.