Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρα που είχε την προεδρία της COP28, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν και η Βραζιλία, χώρες που θα έχουν την προεδρία της COP29 και της COP30, ανακοίνωσαν μια πρωτοφανή σύμπραξη για «να βελτιώσουν τη συνεργασία και τη συνέχιση» των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα, με απώτερο στόχο να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι 198 χώρες που υιοθέτησαν το τελικό ανακοινωθέν της COP28 στις 13 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι είχαν συμφωνήσει αυτές οι τρεις προεδρίες να συνεργαστούν «πάνω σε έναν οδικό χάρτη για την αποστολή του 1,5 βαθμού Κελσίου», του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που απειλείται άμεσα από την πορεία που ακολουθούν οι εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες, ο κόσμος οδεύει προς αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5 με 2,9 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια ενός αιώνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Όπως εκτιμούν ειδικοί του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), ο κόσμος πιθανόν θα φτάσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου μεταξύ του 2030 και του 2035. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε δέκατο του βαθμού επιπλέον εντείνει και αυξάνει τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.