Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών εκτιμά ότι θα έχει και φέτος η WITSIDE, εταιρία ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών, που αξιοποιούν τεχνολογίες Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Σύμφωνα με όσα είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου για τη δραστηριότητα της WITSIDE, ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της, Χρήστος Παπαδόπουλος, το 2023, η εταιρία ενίσχυσε το στελεχιακό δυναμικό της 20%, αύξησε τις πωλήσεις της 27% στα 4,050 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 780 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 60%.

Επίσης, τα κέρδη προ φόρων κατά την προηγούμενη χρήση ήταν 695 χιλ. έναντι 412 χιλ. το 2022. Διατηρεί μηδενικό δανεισμό και υψηλή ρευστότητα.

Η εκτίμηση για την τρέχουσα χρήση είναι ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν σε 5,140 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της αναμένει ότι την επόμενη 3ετία η εταιρία θα διπλασιάσει τα μεγέθη της.

Το 2024 για την εν λόγω εταιρία ξεκίνησε με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων, ενώ στόχος της είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα και η είσοδος σε νέες αγορές. Έχει αναλάβει έργα στο εξωτερικό (Κύπρο, Μάλτα και δυτικά Βαλκάνια) και έχει συζητήσεις με φορείς σε Πολωνία και Ρουμανία.

Παράλληλα, σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων στο χώρο του Trade Promo Optimization και του Data Lineage.

«Ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευθεί και οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον».

Όπως επίσης είπε η WITSIDE δραστηριοποιείται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα με το δημόσιο να μην βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της, αν και έχει αναλάβει ορισμένα έργα για δημόσιους φορείς.

Την περασμένη χρονιά, η WITSIDE ενίσχυσε την πελατειακή της βάση και ολοκλήρωσε με επιτυχία σημαντικά έργα στις περιοχές του Business Intelligence, του Data Management και των Advanced Analytics. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν οι λύσεις που αξιοποιούν Big Data και ΑΙ.

Μεταξύ άλλων έργα έχει αναπτύξει για τους, Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΚΡΙ-ΚΡΙ. Πρόκειται κυρίως για έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει έργο της, υπό την ονομασία AI-Patholab, που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή.