Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Έρης Δρίβα

Για την ώρα τουλάχιστον, οι άνθρωποι παραμένουν φθηνότεροι από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πλειονότητα των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του MIT που επιχειρεί να απαντήσει στους φόβους που εγείρονται.

Σε μια από τις πρώτες σε βάθος έρευνες για τη βιωσιμότητα των σεναρίων όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτοπίζει την ανθρώπινη εργασία, οι ερευνητές μοντελοποίησαν την ελκυστικότητα του κόστους αυτοματοποίησης διαφόρων εργασιών στις ΗΠΑ, επικεντρώνοντας σε θέσεις εργασίας όπου χρησιμοποιήθηκε η όραση υπολογιστή – για παράδειγμα, δάσκαλοι και εκτιμητές ακινήτων. Σύμφωνα με το Bloomberg τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι, μόλις το 23% των εργαζομένων θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά, με μέτρο σύγκρισης τον μισθό σε δολάρια. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η εγκατάσταση και λειτουργία της οπτικής αναγνώρισης με τη βοήθεια AI είναι ακριβή, οι άνθρωποι έκαναν τη δουλειά πιο οικονομικά.

Η ιδέα της υιοθέτησης Τεχνητής Νοημοσύνης στις βιομηχανίες ενέσκηψε πέρυσι  όταν το ChatGPT του OpenAI και άλλα εργαλεία έδειξαν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Οι εταιρείες τεχνολογίας από τη Microsoft Corp. και την Alphabet Inc. στις ΗΠΑ έως την Baidu Inc. και την Alibaba Group Holding Ltd. στην Κίνα ανέπτυξαν νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και ενίσχυσαν τα σχέδια ανάπτυξης — με ρυθμό που ορισμένοι ηγέτες του κλάδου προειδοποίησαν ότι ήταν απερίσκεπτα γρήγορος. Οι φόβοι σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις θέσεις εργασίας αποτελούν εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας.

«Οι μηχανές θα μας κλέψουν τις δουλειές». Το αίσθημα αυτό εκφράζεται συχνά κατά τις περιόδους ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών. «Αυτό το άγχος επανεμφανίστηκε με τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων», ανέφεραν οι ερευνητές από το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT στην έρευνά τους με τίτλο Beyond AI Exposure. 

Η όραση μέσω υπολογιστή είναι ένα πεδίο τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στις μηχανές να αντλούν σημαντικές πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και άλλες οπτικές εισόδους, με τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές να εμφανίζονται σε συστήματα ανίχνευσης αντικειμένων για αυτόνομη οδήγηση ή στην κατηγοριοποίηση φωτογραφιών σε smartphone.

Η αντιστοιχία κόστους – οφέλους είναι πιο ευνοϊκή σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, οι μεταφορές και η αποθήκευση, σε όλους τους τομείς, δηλαδή, όπου η Walmart Inc. και η Amazon.com Inc. κατέχουν εξέχουσα θέση. Είναι επίσης εφαρμόσιμη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως διαπιστώνει η έρευνα του MIT.

Μια πιο επιθετική στρατηγική διάθεση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μέσω των προσφορών συνδρομής AI-as-a-service, θα μπορούσε να κλιμακώσει άλλες χρήσεις και να τις καταστήσει πιο βιώσιμες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το MIT-IBM Watson AI Lab και χρησιμοποίησε διαδικτυακές έρευνες για τη συλλογή δεδομένων για περίπου 1.000 οπτικά υποβοηθούμενες εργασίες σε 800 επαγγέλματα. Μόνο το 3% τέτοιων εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί με οικονομικά συμφέρον τρόπο σήμερα, ωστόσο, το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά και να φτάσει στο 40% έως το 2030 εάν το κόστος μειωθεί και βελτιωθεί η ακρίβεια, συμπεραίνουν ερευνητές.

Η εξέλιξη του ChatGPT και αντιπάλων εργαλείων όπως το Bard της Google έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία σχετικά με τις θέσεις εργασίας που κλέβει τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τα νέα chatbot δείχνουν επάρκεια σε εργασίες που προηγουμένως μόνο οι άνθρωποι μπορούσαν να εκτελούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε προ ημερών ότι σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα επηρεαστεί και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξισορροπήσουν προσεκτικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με τις αρνητικές συνέπειες.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πολλές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ότι η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει το εργατικό δυναμικό. Ο συνιδρυτής του Inflection AI και του DeepMind της Google, Μουσταφά Σουλεϊμάν, είπε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι «βασικά εργαλεία που αντικαθιστούν την εργασία».

 «Η μελέτη μας εξετάζει τη χρήση της όρασης υπολογιστών σε όλη την οικονομία, εξετάζοντας τη δυνατότητα εφαρμογής της σε κάθε επάγγελμα σε σχεδόν κάθε κλάδο και τομέα», δήλωσε ο διευθυντής του FutureTech Research Project στο MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab Νιλ Τόμπσον. «Δείχνουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη αυτοματοποίηση στο λιανικό εμπόριο και την υγειονομική περίθαλψη και λιγότερο σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα ορυχεία ή τα ακίνητα», ανέφερε.