Την ταυτόχρονη εξέλιξη -εντός χρονοδιαγράμματος- του σχεδιασμού στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών του Έβρου από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ακριτικού Νομού επεσήμανε σήμερα από τη Δαδιά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Έβρου, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Χρ.Τριαντόπουλος: Η λειτουργία από σήμερα του EvrosMeta δηλωτική της συνέπειας στο χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού αποκατάστασης και ανάπτυξης του Έβρου

Μετά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής και στη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της ψηφιακής πλατφόρμας EvrosMeta που πραγματοποιήθηκαν στη Δαδιά, ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε πως η λειτουργία από σήμερα της εν λόγω ιστοσελίδας είναι δηλωτική της συνέπειας ως προς τον χρόνο έναρξης των ανακοινωθέντων για την αποκατάσταση, θωράκιση και ανάπτυξη της περιοχής. Ευχαριστώντας τα στελέχη και τον πρόεδρο του Διαζώματος και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Σταύρο Μπένο για τη δημιουργία και λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας η οποία όπως σημείωσε θα περιλαμβάνει υλικό όλων των συζητήσεων της Επιτροπής και αποτελεί πεδίο διαβούλευσης και ουσιαστικά πεδίο παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδιασμού, αναφέρθηκε στα εν εξελίξει έργα του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περιοχή το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης ξεκινά την επόμενη μέρα και ακολουθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης σε περιοχές με μεγάλες φυσικές καταστροφές όπως είναι ο Έβρος και η Δαδιά. ‘Αρα το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης είναι σε εξέλιξη. Δήλωσε πως το πρώτο αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής ήταν τα έργα που ήδη έχουν υλοποιηθεί και επανέλαβε πως η στήριξη σε ό,τι αφορά στην κρατική αρωγή ξεπερνά το ένα εκ. ευρώ, εκτελούνται αντιδιαβρωτικά έργα και γίνονται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στα δάση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων λόγω της πυρκαγιάς από τις βροχές, δρομολογείται η εκτέλεση έργων ύψους 86 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και οι αποζημιώσεις των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ. «Όλα τα κομμάτια του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης προχωρούν κανονικά και υλοποιούνται και παράλληλα προχωρά και το σχέδιο ανάπτυξης», διαβεβαίωσε ο κ. Τριαντόπουλος, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη ζητηθεί από την ΠΑΜΘ η κατάθεση της προτεραιοποίησης των έργων τονίζοντας πως στόχος είναι «να κινηθούμε πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν και να μην έχουμε καθυστερήσεις».

Στ. Μπένος: Η ψηφιακή πλατφόρμα EvrosMeta ανοίγει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς και τους πολίτες της περιοχής

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή, τη σοφία και τα όνειρα των απλών ανθρώπων, ο κ. Μπένος περιέγραψε τη λειτουργία και τον ρόλο της ιστοσελίδας EvrosMeta καλώντας τους πολίτες και φορείς να εκφράσουν μέσω αυτής όχι μόνο τα άμεσα προβλήματά τους αλλά και τα όνειρά τους. Διευκρίνισε ό,τι η πρώτη φάση διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου οπότε και θα υποβληθεί το πρώτο σχέδιο και θα αρχίσει η δεύτερη φάση της διαβούλευσης και έγκρισης του σχεδίου. Έκανε λόγο για ένα σχέδιο ταχύρρυθμο για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών και μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Μίλησε για ένα σπουδαίο επιχειρησιακό εργαλείο που ταυτόχρονα είναι και ένα μέσο ελέγχου των κρίκων της εξουσίας για την πορεία εκτέλεσης του σχεδιασμού. Εξηγώντας τη λειτουργία της δήλωσε πως στο πρώτο επίπεδο της τετραπλής κλίμακας που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι προτάσεις των πολιτών, στο δεύτερο επίπεδο η επεξεργασία από τους μελετητές και κυρίως από το πανεπιστήμιο που θα παρακολουθεί το σύνολο των σχεδιασμών και έργων, στο τρίτο επίπεδο είναι η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το τέταρτο είναι το ευρωπαϊκό καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ως εκ τούτου πρέπει να είναι συμβατό με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και να έχει την απαιτούμενη επιλεξιμότητα.

Κατά τη δεύτερη φάση η μελέτη θα παραδοθεί στην Περιφέρεια προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή να προχωρήσει στη σύνταξη -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες- της πρόσκλησης προς την Περιφέρεια η οποία ουσιαστικά θα αξιοποιήσει τη μελέτη που θα της παραδοθεί οπότε και ανοίγει επίσημα ο διάλογος Περιφέρειας με τους δημάρχους του Νομού προκειμένου στα τέλη Ιουλίου να υπάρξει η τελική πρόταση των μελετών μετά από την ευρεία διαβούλευση που θα γίνει. Ο κ. Μπένος διευκρίνισε πως στη δεύτερη φάση «θα μιλήσουν οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, η Ευρώπη. Θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να προετοιμάσουμε τα έργα για τις μελλοντικές δυσκολίες… Στις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη στρατηγική του προγράμματος, από εκεί ξεκινάνε όλα. Είναι μια υβριδική διαδικασία και όλοι δουλεύουμε για έναν εθνικό στόχο…», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις ένταξης των έργων στο πρόγραμμα αυτές μεταξύ άλλων είναι η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου, το χρονοδιάγραμμα, οι χρηματοδοτικοί πόροι και από που προέρχονται και ο δικαιούχος ποιος δηλαδή θα κάνει το έργο.

Ευστ.Κωνσταντινίδης: Όλοι μαζί θα εργαστούμε και θα συνδράμουμε στην αποκατάσταση του Έβρου

«Βρισκόμαστε εδώ, στη Δαδιά, στον Έβρο, στην ομάδα εργασίας υπό τον συνάδελφο υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Μπένο προκειμένου να εργαστούμε, να συνδράμουμε όλοι μαζί για την αποκατάσταση του Έβρου μετά τις συνέπειες, τα προβλήματα, τις καταστροφές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά της προηγούμενης χρονιάς. Απ’ ό,τι όλοι διαπιστώσαμε υπάρχει μια πολύ καλή προεργασία. Υπάρχει ένα master plan, το οποίο θα εμπλουτιστεί όπως ακριβώς παρουσιάστηκε, με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, με τις παρεμβάσεις των πολιτών, των ανθρώπων που έχουν πληγεί, φυσικά και των εκπροσώπων της περιοχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των βαθμών της πολιτικής, προκειμένου μέσα στη χρονιά να έχουμε ένα οριστικό σχέδιο για τα προγράμματα, για τις δράσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον σχεδιασμό», σημείωσε ο κ Κωνσταντινίδης. Δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε διαπιστώνει πως γίνεται μία ορθολογική διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης με τεχνοκρατία αλλά και όραμα, με πόρους, γνώση, εμπειρία και καλές πρακτικές που ήδη έχουν εφαρμοστεί στη Β. Εύβοια. «…είμαι πεπεισμένος ότι όχι μόνο θα πάει πάρα πολύ καλά όλη αυτή η προσπάθεια αλλά θα αποτελέσει κι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την εφαρμογή του και σε άλλες περιοχές, όχι μόνο μετά από μείζονα προβλήματα που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές αλλά και στην προσπάθεια ανάταξης περιοχών που υπολείπονται ενδεχομένως της αναπτυξιακής πορείας που εμφανίζει η χώρα…», ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι στην όλη προσπάθεια θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του-και λόγω εδαφικής αρμοδιότητας- και το υφυπουργείο Εσωτερικών. Σημειώνεται πως στην παρουσίαση του ιστότοπου παρέστησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.