«Απλώνει τραχανά» η αγορά προμήθειας ενέργειας με τα νέα  χρωματιστά τιμολόγια  αφού αναζητεί χαραμάδες διαφοροποίησης από το πλαίσιο με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να προσπαθεί να τον… μαζέψει.

Οι αρμόδιοι της Ανεξάρτητης Αρχής αναζητούν από την εταιρεία Φυσικό Αέριο εξηγήσεις για το πρόγραμμα MAXI Home Fixed  το οποίο πλασαρίστηκε με σταθερή τιμή για οκτώ μήνες χωρίς να είναι «μπλε» καθώς δεν εγγυάται την ίδια τιμή για 12 μήνες.


Η ΡΑΑΕΥ όμως θα βρεθεί σε μία νέα έκπληξη όταν πληροφορηθεί ότι η Protergia έβγαλε πρόγραμμα ως μπλε αλλά από το έβδομο μήνα λέει στον καταναλωτή ότι μπορεί να αλλάξει την αρχική τιμή που έδωσε στον πελάτη της.

Η Ανεξάρτητη Αρχή θα τα βρει «μπαστούνια» διότι η Protergia θα επικαλεστεί τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ο οποίος έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ  που προβλέπει την αλλαγή μετά από έξι μήνες αφού ενημερώσει τον πελάτη.

Η Protergia θα είναι το επόμενο θέμα αλλά προς το παρόν δίνει προτεραιότητα στην κίνηση της εταιρείας Φυσικό Αέριο.

Και σε αυτή την περίπτωση η ΡΑΑΕΥ δεν θα είναι σε θέση να ακυρώσει το πρόγραμμα, διότι ήδη ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος  Σκυλακάκης έχει σχολιάσει θετικά την κίνηση διότι προσέφερε μια ακόμη πιο χαμηλή τιμή ανά KWh η οποία διαμορφώνεται σε 0,12  ευρώ και με πάγιο 9 ευρώ.

(Σημ. του αρχισυντάκτη – UPDATE 19/01/2024: το ανωτέρο κείμενο με italics (πλάγια γραφή) αποτελεί το αρχικό κείμενο του συντάκτη. Κατόπιν επικοινωνίας με στελέχη της Protergia διευκρινίζεται από το economix.gr ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πράγματι σταθερό – μπλε και δεν προβλέπεται στους όρους του αλλαγή στο εξάμηνο. Το μόνο σχετικό θέμα που υπάρχει είναι η πρόβλεψη του Κώδικα για αλλαγή ΜΟΝΟ σε περίπτωση «σπουδαίου λόγου», τον οποίο μπορεί να επικαλεστεί κάθε πάροχος – πχ πόλεμος κλπ. Το ενδιαφέρον προκλήθηκε από την επιλογή της Protergia να ενημερώσει σχετικά τους πελάτες της και φυσικά από την επικαιρότητα του συνεχώς μεταβαλλόμενου νέου τοπίου των τιμολογίων ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουν στελέχη της Protergia, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα συμβόλαιο με συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένη διάρκεια (με όσα προβλέπονται για το μπλε τιμολόγιο) και όπως κάθε συμβόλαιο δεν αλλάζει μονομερώς – κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο όποτε το προβλέπει ο νόμος. Και σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία που θα το επικαλεστεί αλλά μάλλον κάθε πάροχος. Η εκτίμηση για το ότι θα αποτελέσει μελλοντικά θέμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μόνο εκτίμηση, δεν είναι πληροφορία, καταγράφεται μόνο ως άποψη. Προς διευκρίνιση οποιασδήποτε τυχόν απορίας δημιουργείται σε καλόπιστους αναγνώστες, η μόνη διαδικασία που έχει κινηθεί μέχρι στιγμής από τη ΡΑΑΕΥ αφορά μόνο την εταιρεία ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.


Ο υπουργός λέει ότι το πακέτο συμβάλει στον ανταγωνισμό και δεν προτίθεται  να παρέμβει με κάποιο τρόπο.

Η ΡΑΑΕΥ το πιο  πιθανό είναι να καταλήξει σε επίπληξη ή στην επιβολή πέναλτι  αλλά  αυτό δεν σηματοδοτεί ότι κλείνει τις χαραμάδες διαφοροποίησης των προμηθευτών.

Η εταιρεία  “Φυσικό Αέριο”  διαψεύδει οποιαδήποτε επικοινωνία με τη  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων , σημειώνοντας ότι  «δεν το χρωματίσαμε αν είναι μπλε ή κίτρινο αλλά αυτό που είχαμε στόχο και το επιτυγχάνουμε μέχρι στιγμής είναι να δημιουργήσουμε ένα τιμολόγιο σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή», αναφέρει στέλεχος της  εταιρείας.

Σε σχέση με το τι συμβαίνει μετά τους 8 μήνες που είναι η διάρκεια του συγκεκριμένου τιμολογίου, αναφέρει  πως γίνεται ενημέρωση του κατανάλωση δύο μήνες πριν, ότι θα λήξει το τιμολόγιο και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το προϊόν που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους.

Τέλος σε σχέση με τη ρήτρα αποχώρησης, είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα σταθερά 12μηνης διάρκειας τα οποία έχουν πέναλτι 100 ευρώ. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου προϊόντος το πέναλτι ξεκινά από τα 60 ευρώ και μειώνεται ανάλογα με το χρόνο αποχώρησης.

Βέβαια η ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί  να προσδιορίσει τι θα κάνει η εταιρεία μετά  τους οκτώ μήνες  σε ότι αφορά την τιμή καθώς δεν προσδιορίζει κάποιους συντελεστές  που να υποχρεώνουν την εταιρεία να φτιάξει το επόμενο πρόγραμμα  με τιμή  που θα ανταποκρίνεται στη μέση τιμή της αγοράς.