Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να ανοίξει ο δρόμος και να θεσπιστούν διατάξεις για τα μικροπλαστικά, με στόχο «μια παγκόσμια συνθήκη για την ρύπανση από πλαστικά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη συζήτηση με θέμα «Πρόληψη των απωλειών από πλαστικά συσσωματώματα με σκοπό τη μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά», σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η θάλασσα, το 2050 δυστυχώς θα έχει περισσότερο πλαστικό απ’ ότι ψάρια», τόνισε και ζήτησε για την αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης: 1. να περιληφθούν όλα τα πλαστικά πέλλετ στην πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων της σκόνης και των νιφάδων. 2. να ενταχθούν όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης στον Κανονισμό.3. Να συμπεριληφθούν οι θαλάσσιες μεταφορές στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού.

Πρόσθεσε ακόμη ότι διαφάνεια και υπευθυνότητα δεν σημαίνει πληρωμή για τη χρήση περισσότερων μικροπλαστικών, ούτε πρόστιμα φθηνότερα από τη ρύπανση. «Όλοι οι προμηθευτές και οι αντιπρόσωποι που χειρίζονται πέλετ πρέπει να αναφέρουν τυχόν απώλειες και να επανορθώνουν την όποια ζημιά».

Ζήτησε επίσης μείωση του ορίου χωρητικότητας για τις εταιρείες που πρέπει να υποβάλλουν δήλωση συμμόρφωσης (Η πρόταση της Επιτροπής είναι 1000 τόνοι, η πρόταση του εισηγητή είναι 250 τόνοι), καθώς και καθαρισμό και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και αποφυγή περιβαλλοντικού ντάμπινγκ κατά τη μεταφορά πέλετ.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από μικροπλαστικά, νανοπλαστικά, που πλέον βρίσκονται παντού, βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα. Ο καθένας από εμάς τρώει περίπου 5 γραμμάρια την εβδομάδα.

Επικαλούμενος πρόσφατες πληροφορίες από έρευνες είπε ότι « κατά μέσο όρο 250 εκατομμύρια αόρατα μικροπλαστικά σωματίδια βρίσκονται σε κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού, από τις εταιρείες που φτιάχνουνε τα πλαστικά μπουκάλια». Αναφέρθηκε ακόμη στη ρύπανση που εμφανίστηκε στον Βισκαϊκό κόλπο, η οποία έχει μολύνει τις ακτές της Γαλικίας, της Αστουρίας, της Κατάβιας στη χώρα των Βάσκων με δισεκατομμύρια πλαστικά πέλετ και «έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή».