Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εξασφάλιση 11 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή του τελευταίου τριμήνου του 2022 στους επιβάτες αιγαιοπελαγίτες που δικαιούνται καταβολές μεταφορικού ισοδύναμου, κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς σήμερα Δευτέρα, στη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς ως το τέλος του 2024 θα υπάρξει ισορροπία των καταβολών και των χρημάτων που οι επιβάτες δαπανούν, ενώ μίλησε και για ατασθαλίες που έχουν εντοπισθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο που δικαιούνται επιχειρήσεις, για κάποιες από τις οποίες τα ευρήματα είναι σοβαρά.

Πάντως όπως ο κ. Παππάς ανακοίνωσε, μέσα στο 2025 θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει «η κάρτα του νησιώτη», στην οποία θα ενσωματωθεί τόσο το Μεταφορικό Ισοδύναμο όσο και αλλά προνόμια, τα οποία θα ανακοινωθούν.

O Υφυπουργός Ναυτιλίας έκανε γνωστό επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία για έκδοση βίζας με προορισμό επισκέπτες σε 10 νησιά του Αιγαίου, υπήρξε πρόταση από ελληνική ναυτιλιακή εταιρία για τη σύνδεση της Ίμβρου με τη Λήμνο, τον Αϊ Στράτη και το Σίγρι της Λέσβου. Πρόταση που όπως τονίσθηκε, εξετάζεται από Ελληνικής πλευράς.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι γίνεται προσπάθεια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να γίνει δυνατόν να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ενδονησιωτικών συνδέσεων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πρότυπο των συνδέσεων νησιών της Δωδεκανήσου που διαθέτουν και αεροδρόμιο.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι στις 23 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για να αναδειχθεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη γραμμή, ενώ το διάστημα αυτό την γραμμή Λαύριο – ‘Αη Στράτης – Λήμνος – Καβάλα εκτελεί το πλοίο «’Ανεμος».

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει κύκλος συναντήσεων ανά νησιωτική περιφέρεια, ώστε σε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων για έργα και δράσεις που απαιτούνται. Η αρχή θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου στη Ρόδο για το νότιο Αιγαίο. Θα ακολουθήσει το Ιόνιο και τέλος στη Μυτιλήνη θα γίνει συνάντηση με τους φορείς του βορείου Αιγαίου.

Τέλος, ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Κυβέρνησης καμία νησιωτική δομή στο χώρο της δικαιοσύνης δεν θα κλείσει.