Άβαξ
Άβαξ
Πηγή Εικόνας: Άβαξ

Με μπαράζ υπογραφής συμβάσεων ή επικράτησης (σε αρχικό στάδιο) σε διαγωνισμούς συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ μέσα στο 2023, ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ κατάφερε να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (υπογεγραμμένων ή προς υπογραφή) σε επίπεδα που εκτιμώνται σε άνω των 3,3 δις ευρώ. Μπορεί οι συμβάσεις αυτές να μην έχουν το μέγεθος έργων όπως του Μετρό της Αθήνας (Γραμμή 4) που έχει αναλάβει η εταιρεία, και αναμφίβολα αποτελεί έργο – ορόσημο για αυτήν, ωστόσο, σχετίζονται με μεγάλα ενεργειακά, κτηριακά ή οδικά projects. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν έργα – συμβάσεις όπως ο σταθμός ενέργειας στη Ρουμανία (673,5 εκατ. ευρώ), τα 3 νοσοκομεία του ιδρύματος Στ. Νιάρχος (συνολικά η αξία ξεπερνά τα 443 εκατ. ευρώ), το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα (207 εκατ. ευρώ), που υπερβαίνουν τα 1,3 δις ευρώ αθροιστικά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΑΒΑΞ στα τέλη του 2023 μειοδότησε και στον διαγωνισμό για το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακκαβιά» (250 εκατ. ευρώ με έκπτωση περί το 17%), όπου θεωρητικά απομένει η ανάδειξη της εταιρείας ως «προσωρινού αναδόχου» και εν συνεχεία η κατακύρωση της σύμβασης. Επιπρόσθετα, ο όμιλος ΑΒΑΞ κατά πληροφορίες έχει αναλάβει ή κερδίσει συβάσεις και σε αρκετά μικρότερου μεγέθους έργα (προαστιακός, δίκτυα φυσικού αερίου, ιδιωτικά, έργα εξωτερικού κ.α.), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό (για το 2023 μόνο) σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ και άνω και το συνολικό ανεκτέλεστο σε περίπου 3,3 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα μεγάλα έργα που προωθεί, πέραν της α’ φάσης της Γραμμής 4 του μετρό Αθήνας, είναι και το Fly Over Θεσσαλονίκης (οδικό ΣΔΙΤ), τμήμα του Πάτρα – Πύργος, η πρώτη φάση υποδομών στο Ελληνικό κ.α., ενώ έχει τον ρόλο συμβούλου ανάπτυξης (μαζί με ιταλικό γκρουπ) του Vouliagmenis Mall, επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ (πιθανή η ανάληψη και του κατασκευαστικού αντικειμένου), διεκδικώντας παράλληλα και πλήθος διαγωνισμών (οδικά, φράγματα, ενεργειακά, σιδηρόδρομο, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις κ.α.).
Η ανάλυση του οίκου Edison 

Πρόσφατα μόλις ο διεθνής χρηματιστηριακός οίκος Edison έδωσε την τιμή-στόχο των 3,2 ευρώ για τη μετοχή της ΑΒΑΞ, τονίζοντας την ισχυρή ανάπτυξη που προσφέρει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο-ρεκόρ,. Η Edison ανέβασε περαιτέρω τον πήχη για τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας σε σχέση με την Optima Bank, η οποία είχε θέσει τιμή-στόχο 2,79 ευρώ για τον τίτλο. Προεξοφλώντας τις μελλοντικές ταμειακές ροές του ομίλου, οι αναλυτές της Edison υπολογίζουν την παρούσα επιχειρηματική αξία του κλάδου της κατασκευής και των υπόλοιπων θυγατρικών στα 340 εκατ. ευρώ, και των συμμετοχών σε παραχωρήσεις σε 433 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Edison δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης του ομίλου για το 2024, με τον κύκλο εργασιών να ανεβαίνει 112% στα 851 εκατ. και το προσαρμοσμένο EBITDA να αυξάνεται κατά 76% στα 90 εκατ. ευρώ, καθώς περνάνε σε φάση υλοποίησης όλα τα μεγάλα έργα που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος το τελευταίο διάστημα, ωθώντας σε επίπεδα-ρεκόρ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ το 2024. Για το 2024, το P/E στα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής υπολογίζεται σε 5,3 και είναι 60% φτηνότερο από συγκρίσιμες εταιρίες, προσφέροντας και ανώτερη μερισματική απόδοση.