Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Προχωρά η επένδυση της κατασκευής των τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) της Microsoft, η οποία χαρακτηρίστηκε Στρατηγική, με την έγκριση των προβλεπόμενων κινήτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον αμερικανικό κολοσσό παρέχεται ταχύτερη αδειοδότηση και χωροθέτηση μέσω της  κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).

Όπως είναι γνωστό η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Microsoft βρίσκεται στη φάση της επιλογής του κατασκευαστή (έχει λάβει προσφορές τριών τουλάχιστον εταιριών, της ΓΕΚ Τέρνα, της Μυτιληναίος και της Άκτωρ – Intrakat) γεγονός που φέρνει πιο κοντά την έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης.

Η Microsoft χρηματοδοτεί την επένδυση της στην Ελλάδα με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης όπως προαναφέραμε είναι 976,168 εκατ. και σε αυτόν περιλαμβάνεται η αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ., η κατασκευή των κέντρων δεδομένων 404,956 εκατ., ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμός τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Πρόκειται για σημαντική επένδυση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας που αναμένεται να φέρει περαιτέρω επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).