Καλλιτεχνική απεικόνιση του X59
Καλλιτεχνική απεικόνιση του X59
Πηγή Εικόνας: NASA

Του Θοδωρή Καραουλάνη 

 

Η NASA, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πειραματικό αεροσκάφος X-59, ένα μοναδικό σχέδιο που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την υπερηχητική πτήση:

https://www.nasa.gov/mission/quesst/

Η πρώτη πτήση του X-59 έχει προγραμματιστεί για το 2024. 

Η παρουσίαση του X-59 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024, στις 4 μ.μ. ώρα Ανατολικής Αμερικής

Το X-59 είναι μέρος της αποστολής Quesst της NASA, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πιο ήσυχης μορφής υπερηχητικής πτήσης. Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος θα μπορεί να πετάει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, δημιουργώντας μόνο έναν ήχο “thump” αντί για ένα δυνατό ηχητικό θόρυβο.

Αλλά τι είναι ακριβώς ο ηχητικός θόρυβος; Ο ηχητικός θόρυβος είναι ένας δυνατός, εκρηκτικός θόρυβος που προκαλείται από τον κραδασμό που δημιουργείται όταν ένα αεροσκάφος ή άλλο αντικείμενο κινείται γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου.

Ο ηχητικός θόρυβος δημιουργεί τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, παρόμοιες με μια έκρηξη ή έναν θόρυβο κεραυνού: https://en.wikipedia.org/wiki/Sonic_boom

Και πώς λειτουργεί η υπερηχητική πτήση; Η υπερηχητική πτήση συμβαίνει όταν ένα αεροπλάνο φτάνει την ταχύτητα του ήχου, περίπου 760 μίλια την ώρα (όπως μετράμε την ταχύτητα στον αέρα – ή 1.234 χιλιόμετρα την ώρα). Σε αυτήν την ταχύτητα, ο αέρας συμπιέζεται, δημιουργούνται κραδασμοί στα φτερά, και η αντίσταση αυξάνεται δραματικά.

Η αποστολή Quesst αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Η NASA προσδοκά ότι οι αρχικές πτήσεις για την απόδειξη της απόδοσης και της ασφάλειας θα διαρκέσουν περίπου εννέα μήνες.

 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υπερηχητικού αεροσκάφους X59
Πηγή Εικόνας: NASA - Lockheed Martin

Η Παρουσίαση του X-59: Ένα Μεγάλο Βήμα για την Υπερηχητική Πτήση

 

Η παρουσίαση του X-59 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024, στις 4 μ.μ. ώρα Ανατολικής Αμερικής.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιστοσελίδα και το YouTube της NASA:

Rollout of the X-59 Quesst Supersonic Plane (Official NASA Broadcast) – YouTube

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

 

Η αποστολή Quesst και το X-59 αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε, μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ταξιδιού. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις σχετικά με αυτήν την επαναστατική αποστολή. Η παρουσίαση του X-59 είναι μια σημαντική στιγμή για την αεροναυπηγική και την αεροπορία. Με την επιτυχή παρουσίαση και πτήση του X-59, η NASA θα αποδείξει ότι η υπερηχητική πτήση μπορεί να είναι και ήσυχη, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή στην αεροπορία.

 

Χ59: βήμα – βήμα η πορεία για το αύριο

Ας μην προτρέχουμε όμως. Η πορεία την NASA μέχρι εδώ είναι ήδη μεγάλη:

Time-lapse of X-59 aircraft (May 2019 – June 2021) (youtube.com):

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Το αεροσκάφος Χ59 θα βγει από τον αεροπορικό σταθμό του στο Palmdale, Καλιφόρνια, στις 4 μ.μ. ώρα Ανατολικής Αμερικής την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου. 

Και ενώ η πρώτη πτήση του αεροσκάφους είναι πιθανόν ακόμη μακριά – πιθανόν θα μάθουμε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια της τελετής της Παρασκευής – αυτή θα είναι η πρώτη ματιά στο αεροσκάφος με τη μύτη βελόνας σε όλη την κόκκινη, λευκή και μπλε λάμψη του – τα αμερικάνικα χρώματα που επέλεξε για την τελετή η διαστημική υπηρεσία. Οι ηγέτες από τη NASA και τη Lockheed Martin προγραμματίζεται να μιλήσουν στην εκδήλωση.

Η υπερηχητική πτήση συμβαίνει όταν ένα αεροπλάνο υπερβαίνει τον ήχο: 767 μίλια την ώρα (1.234 χιλιόμετρα την ώρα), ή Mach 1. Ο πρώτος άνθρωπος που ξεπέρασε τον ήχο σε ένα αεροπλάνο ήταν ο Chuck Yeager, το 1947. Ο Yeager έκανε τη διάσημη πτήση του στο Bell X-1, ένα από τα πρώτα πειραματικά αεροσκάφη, επίσης γνωστά ως X-planes. Περίπου 77 χρόνια αργότερα, το X-59 θα αναλάβει αυτήν την υπερηχητική αποστολή.

Για τον περισσότερο κόσμο όμως, εκτός της αεροπορικής κοινότητας, άνω των 35 ετών, υπερηχητικό αεροσκάφος σημαίνει Concorde. Το Concorde, το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος, κατασκευάστηκε κοινά από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Παρά την επαναστατική τεχνολογία του και την αρχική μεγάλη επιτυχία του σε επίπεδο εντυπώσεων και επιδόσεων, το Concorde αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα. Το Concorde ήταν θορυβώδες και εξαιρετικά ακριβό στη λειτουργία του, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα των πτήσεων. Οδήγησε μάλιστα στην απαγόρευση υπερηχητικών πτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές. Το 2000, ένα Concorde της Air France συνετρίβη, σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες, μειώνοντας σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού στο αεροσκάφος. Τα υψηλά κόστη συντήρησης, η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επιβάτες και η οικονομική ανεπάρκεια ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν τελικά στην κατάργηση του Concorde. Παρά τα προβλήματα, το Concorde αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την υπερηχητική πτήση, δείχνοντας τις δυνατότητες και τις προκλήσεις αυτής της τεχνολογίας. Η ιστορία του Concorde παραμένει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αεροπορική ιστορία.

Η αποστολή Quesst στοχεύει, μεταξύ άλλων, να δώσει πειστικές απαντήσεις και νέες εναλλακτικές σε αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν στο παρελθόν.

Η παρουσίαση του X-59 απλώς σηματοδοτεί την αρχή της πρώτης φάσης της αποστολής Quesst. Η δεύτερη φάση θα αποδείξει την ήσυχη υπερηχητική τεχνολογία και θα δοκιμάσει την απόδοση του αεροπλάνου στον αέρα. Τελικά, το 2026, το X-59 θα πετάξει πάνω από μερικές πόλεις των ΗΠΑ, όπου οι κάτοικοί τους θα ερωτηθούν για την ενοχλητικότητα του θορύβου που παράγει το αεροσκάφος.

«Η ιδέα της κατάργησης της απαγόρευσης της υπερηχητικής πτήσης πάνω από τη γη είναι πραγματικά συναρπαστική», δήλωσε η Catherine Bahm, διευθύντρια του προγράμματος Low Boom Flight Demonstrator της NASA, σε μια ανακοίνωση της NASA. «Και αυτό είναι το μέλλον που θα μπορούσε να επιτρέψει το X-59.» 

Εάν όλα πάνε χωρίς προβλήματα, και οι ηχητικές χτύποι θεωρηθούν ανεπαίσθητοι από το κοινό που θα συμμετέχει με απαντήσεις σε ερωτήματα για τις δοκιμαστικές πτήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές (των ΗΠΑ αρχικά) μπορεί να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για την εμπορική υπερηχητική πτήση πάνω από τη γη. Θα πάρει όμως ακόμη αρκετά χρόνια, ακόμη και αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, μέχρι τέτοιες πτήσεις να γίνουν ξανά ρουτίνα. Ο David Richardson, μηχανικός στη Lockheed Martin και διευθυντής του προγράμματος X-59, είπε στο CBS News ότι το 2035 είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση για εμπορικές υπερηχητικές πτήσεις πάνω από τη γη.