Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Εριφύλης Δρίβα

Το εμπόριο των μπαχαρικών είναι γνωστό από την αρχαιότητα και σε αυτό οφείλουμε ολόκληρες εμπορικές οδούς που ανοίχθηκαν για να διευκολύνουν τη μεταφορά τους από την Ασία στην Ευρώπη. 

Σήμερα, αιώνες μετά, η ΕΕ συνεχίζει την παράδοση και προμηθεύεται τα μπαχαρικά της από την Ασία και ιδιαίτερα την Κίνα καθώς το 2022 εισήγαγε συνολικά 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η Κίνα παραμένει βασική χώρα για την εισαγωγή μπαχαρικών συμμετέχοντας με ποσοστό 38% στις συνολικές εισαγωγές που κάνει η ΕΕ. 

Ποια είναι όμως τα δημοφιλέστερα μπαχαρικά που φτάνουν στις ευρωπαϊκές κουζίνες από την Ασία;

Το τζίντζερ είναι όπως όλα δείχνουν το μπαχαρικό που εισάγει περισσότερο η ΕΕ αφού φτάνει τους 122.900 τόνους και ακολουθεί η πάπρικα με 109.800 τόνους, ενώ το πιπέρι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 62.900 τόνους. Το 54% του εισαγόμενου τζίντζερ προέρχεται από την Κίνα, όπως και το 72% της εισαγόμενης πάπρικας, ενώ το πιπέρι εισάγεται κατά κύριο λόγο, 56%, από το Βιετνάμ.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η κανέλα με 16.200 τόνους εκ των οποίων το 37% προέρχεται από την Ινδονησία. Ακολουθεί ο κουρκουμάς που προέρχεται κυρίως από την Ινδία, ενώ ο γλυκάνισος και παρόμοια μπαχαρικά φτάνουν στην ΕΕ από την Αίγυπτο.

Στην λίστα δημοφιλίας περιλαμβάνονται επίσης οι σπόροι κύμινου και κόλιανδρου, κυρίως από την Ινδία και το μοσχοκάρυδο από την Ινδονησία.

Συγκριτικά με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγει η ΕΕ αυξήθηκε κατά 57%, ενώ οι εισαγωγές σε τζίντζερ και κουρκουμά υπερδιπλασιάστηκαν καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση ανάμεσα στα εισαγόμενα μπαχαρικά. Οι μόνες εισαγωγές που σημείωσαν πτώση ήταν αυτές του μοσχοκάρυδου.