Ολοκληρώθηκε, με την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Women In Tech της Huawei.
Το πρόγραμμα Women In Tech, υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο πλαίσιο της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με την Huawei τον Δεκέμβριο του 2022 και την Interlei, επίσημο εκπαιδευτικό συνεργάτη της Huawei. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 500 άνεργες γυναίκες 25-45 ετών, εγγεγραμμένες στο μητρώο της ΔΥΠΑ απόφοιτες δευτεροβάθμιας, μετα-δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας ήταν να προωθήσει την συνεργασία της ΔΥΠΑ και της Huawei για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:
Nα γεφυρώσει το κενό μεταξύ γνώσεων και δεξιοτήτων Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Nα προσφέρει κατάρτιση και εκπαιδευτικές λύσεις για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας στον τομέα ΤΠΕ μέσω της προσφοράς εξειδικευμένων σεμιναρίων στον τομέα της δρομολόγησης (routing) και εναλλαγής δικτύων (switching) και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού
Nα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα ταλέντων στην βιομηχανία ΤΠΕ και να υποστηρίξει το υπάρχον εργατικό δυναμικό ΤΠΕ και
Nα προωθήσει την εκπαίδευση των άνεργων γυναικών στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι ωφελούμενες απέκτησαν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον τομέα των δικτύων καθώς και βασικές αρχές δρομολόγησης, μεταγωγής, ασύρματης δικτύωσης, ασφάλειας δικτύου, αυτοματισμών κ.α. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση κάθε θεματικής ενότητας όλες οι ωφελούμενες είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε αντίστοιχες δωρεάν εξετάσεις που βεβαιώνουν το γνωστικό τους επίπεδο, με σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Ren Fujun, CEO South Balkan Region της Huawei, και ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης. Ακολούθησε συζήτηση με την κα. Γιάννα Χορμόβα Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, την κα. Ισμήνη Αρβανίτη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Interlei, τη Δρ. Μαρία Μποζούδη Senior Advisor του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την κα. Άννα Ματσούκα Υπεύθυνη Επιχειρησιακών Προγραμμάτων & Δραστηριοτήτων Ψηφιακής Τεχνολογίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), την κα. Στέλλα Τσιτσούλα Διευθύνουσα Σύμβουλο του Women4Cyber, καθώς και την κα. Κυριακή Κανακουσάκη, καταρτιζόμενη του προγράμματος. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα. Tόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager της Huawei.

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Προτεραιότητα της ΔΥΠΑ είναι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα και να διασφαλίσουμε ότι η ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας δεν θα αφήσει κανέναν πίσω. Η απόκτηση και αναβάθμιση δεξιοτήτων αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, αλλά και μοχλό ώθησης της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και να υλοποιούμε καινοτόμες δράσεις, όπως η καινοτόμα δράση με τη Huawei που είχε ως στόχο την αντιμετώπιση του έμφυλου χάσματος στις ειδικότητες πληροφορικής, εφοδιάζοντας 500 άνεργες γυναίκες με ψηφιακές δεξιότητες αιχμής που έχουν μεγάλη ζήτηση από την αγορά και διευκολύνοντας την ένταξή τους σε ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Ren Fujun, CEO South Balkan Region της Huawei, δήλωσε: «Η Huawei πιστεύει ότι στην ψηφιακή εποχή, οι γυναίκες είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της βιομηχανίας τεχνολογίας και υποστηρίζει ενεργά την προώθηση των γυναικείων ταλέντων και την ισότιμη συμμετοχή τους στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης χρηματοδοτήσαμε ένα πρόγραμμα που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των γυναικών σε μια προσπάθεια να  ανοιχτούν νέοι ορίζοντες δυνατοτήτων που μπορούν να φέρουν νέες τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις».

Η κα Ισμήνη Αρβανίτη, CEO της Interlei ανέφερε: «Στόχος του Women in Tech της Huawei ήταν όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η επιτυχής ένταξη των συμμετεχουσών στην αγορά εργασίας. Η Interlei, ως επίσημος εκπαιδευτικός φορέας της Huawei, ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή των μαθημάτων στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού προγράμματος, εφοδιάζοντας τις καταρτιζόμενες με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί σήμερα η αγορά εργασίας. Με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που βιώνουμε, οι ανάγκες της αγοράς για εργατικό δυναμικό με γνώσεις, σε διάφορους τομείς του κλάδου της πληροφορικής, είναι μεγάλη. Η αναβάθμιση δεξιοτήτων βοηθά σημαντικά τους καταρτιζόμενους όχι μόνο να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να επανεκπαιδευτούν σε νέους τομείς, οδηγώντας τους ακόμα και σε αλλαγή επαγγελματικής καριέρας».