Ένα σύγχρονο «πράσινο» σχολικό συγκρότημα, μία ενεργειακή κοινότητα και ένα περιβαλλοντικό παρατηρητήριο, αποτελούν τον πυρήνα ενός πρωτοποριακού πλάνου που υλοποιεί ο Δήμος Αγρινίου στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μάλιστα, πρόσφατα ο δήμος βραβεύτηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο συνεδρίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για το σύγχρονο σχολικό κτίριο του 7ου Γυμνασίου, το οποίο έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δηλαδή κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης Α+.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, «τα τελευταία χρόνια το Αγρίνιο ξανασυστήνεται υπερήφανα ως ένας σύγχρονος και βιώσιμος δήμος, ενώ η τιμητική βράβευση από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαιώνει τη δυναμική με την οποία εξελίσσεται η πόλη μας».

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «σταθερός γνώμονας, είναι και παραμένει, η βιώσιμη αξιοποίηση κάθε μεγάλου πλεονεκτήματος του τόπου μας», προσθέτοντας: «Για εμάς αποτελεί στοίχημα η ολοένα πιο δυνατή σύνδεση της ανάπτυξης με το περιβάλλον. Χαίρομαι γιατί η στρατηγική που ακολουθήσαμε έχει απτά αποτελέσματα για τους Αγρινιώτες».

Το 7ο Γυμνάσιο

Όσον αφορά το κτίριο του 7ου Γυμνασίου, πρόκειται, σύμφωνα με τον δήμο, «για την πιο σύγχρονη σχολική μονάδα της χώρας με μηδενική εκπομπή ρύπων και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαντά στην ανάγκη για ένα φιλικό προς το περιβάλλον, πράσινο κτίριο».

Το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο, έχει κατασκευαστεί, ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο, κτισμένο με σύγχρονες προδιαγραφές, εξωτερική θερμοπρόσοψη, φωτισμό led και αισθητήρες κίνησης, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, φυτεμένο δώμα, καθώς και σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού για το πότισμα όλου του πράσινου.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «το κτίριο ‘ανταποκρίνεται’ στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης με γήπεδα άθλησης, αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσα εκδηλώσεων πλήρως εξοπλισμένη, εξωτερική σκάλα και ράμπες εισόδου, θέσεις στάθμευσης και χώρους πρασίνου, ενώ ο Αγρινιώτης καλλιτέχνης, Δημήτρης Κρέτσης, έχει ζωγραφίσει στους εσωτερικούς χώρους μια μοναδική τοιχογραφία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε, με αφορμή την κατασκευή του σχολικού κτιρίου, ότι «κάναμε μια μεγάλη επένδυση με το βλέμμα στο μέλλον» και συμπλήρωσε: «Αναλάβαμε πρωτοβουλίες με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με πράξεις εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τους κάνουμε συμμέτοχους σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Δεν ξεχνάμε ότι οι κοινωνίες που επένδυσαν στην παιδεία γρήγορα βγήκαν στο ξέφωτο με στέρεες βάσεις και ελπίδα».

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του σχολείου είχε προϋπολογισμό 3.030.303 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο

Εκτός όμως από το σύγχρονο σχολικό κτίριο, ο Δήμος Αγρινίου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου.

Μέσω του παρατηρητηρίου, έχει εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον δήμο, σύστημα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή μιας ειδικής πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων ποιότητας του αέρα με την χρήση σύγχρονων αισθητήρων.

Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων στις περιπτώσεις που θα υπάρχει πρόβλεψη για επίπεδα ρύπανσης, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για το γενικό πληθυσμό ή τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Συγχρόνως, το παρατηρητήριο διαθέτει σύστημα παρακολούθησης του περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Ακόμη, υπάρχει πλατφόρμα επικοινωνίας και συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την οποία, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αξιοποιούν στοιχεία που αφορούν τον σχεδιασμό των έργων της πόλης, ζητώντας από τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώσουν συλλογικά τα χαρακτηριστικά των έργων και των παρεμβάσεων.

Η ενεργειακή κοινότητα

Στο πλαίσιο πάντα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος Αγρινίου πρόκειται να ολοκληρώσει άμεσα και τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες ενέργειας, την παροχή κοινωνικής πολιτικής με δωρεάν ενέργεια σε 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικό, με εξάλειψη της επιβάρυνσης 20,266 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Πάντως, οι δράσεις της ενεργειακής κοινότητας έχουν ξεκινήσει και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής:

*Η ενεργή πλατφόρμα τιμολόγησης – διαχείρισης δημοτικών σταθμών φόρτισης οχημάτων.

*Η ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και η εύρεση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού όλου του Δήμου. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από το αναβαθμισμένο δίκτυο ανέρχεται στα 2.667.792,00 ευρώ το έτος.