Μια ολοκληρωμένη άποψη για τις αρχιτεκτονικές τάσεις στην Ελλάδα σήμερα, μπορεί να αποκτήσει κανείς με την επίσκεψή του στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Με την είσοδό του στον χώρο, ο επισκέπτης θα δει ότι περιβάλλεται από μία εγκατάσταση που περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον πανόραμα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Πρόκειται για την έκθεση των έργων της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, να τους αναδείξει, αλλά και να προκαλέσει συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήμερα.

«Μέσα από την έκθεση βλέπουμε τη μεγάλη ώθηση που έχει πάρει αυτή τη στιγμή η αρχιτεκτονική -και η κατασκευή γενικότερα μετά την πανδημία, και έχουμε ένα πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Τα έργα των νέων αρχιτεκτόνων είναι διαφορετικών κλιμάκων με πολύ καλή επεξεργασία και πολύ υψηλό επίπεδο» δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η μία εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης, καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Αλκμήνη Πάκα.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, την οποία, για πρώτη φορά συνδιοργανώνει -μαζί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ- το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το οποίο προκήρυξε διαγωνισμό επιλογής έργων για την 11η Biennale, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, είναι σημαντικός ο αριθμός των συμμετοχών, που φέτος ξεπέρασαν κατά πολύ τις 100, που συνήθως έχει. «Φέτος έχουμε περίπου 165 συμμετοχές, ενώ η κριτική επιτροπή ξεχώρισε 42 έργα, τα οποία εκτίθενται με πιο προβεβλημένο τρόπο. Επιπλέον, μέσα από αυτόν τον θεσμό και με την παράλληλη έκδοση σχετικού καταλόγου, δημιουργείται ένα αρχείο, καθώς δεν έχουμε πια σημαντικό αρχιτεκτονικό τύπο στην Ελλάδα και είναι πολύ σημαντική καταγραφή αυτής της αρχιτεκτονικής παραγωγής» επισήμανε η κ. Πάκα.

Οι ανακαινίσεις αστικών και εξοχικών κατοικιών, όπως και οι νέες εξοχικές κατοικίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις στεγάζουν δραστηριότητες τουριστικού χαρακτήρα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην έκθεση. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία μελετών τοπίου και αστικών αναπλάσεων, προϊόντων κατά κανόνα διαγωνισμών που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ πιο περιορισμένη είναι η παρουσία κτηρίων και μελετών δημοσίου χαρακτήρα και μεγάλου μεγέθους ή συνθετότητας. Από πλευράς συνθετικών ιδεών, ξεχωρίζουν οι ιδέες που εντάσσονται στο …ρεπερτόριο του λεγόμενου «ελληνικού νέου μοντέρνου» με καθαρές γεωμετρικές μορφές, συνήθως ορθογώνιες, και με εμφανή τη συσχέτιση των δομικών στοιχείων και υλικών.

«Η έκθεση δεν έχει αποκλειστικά εξειδικευμένο ενδιαφέρον. Η πρόθεσή μας είναι να προσελκύσει ευρύτερο κοινό και αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε μέσα από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί το στήσιμο της έκθεσης. Εκτός από τις εικόνες και τις μακέτες με τρισδιάστατα προπλάσματα, υπάρχουν και προβολές όπου οι αρχιτέκτονες μιλούν για το έργο τους και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ακούσει τον δημιουργό που εξηγεί και παρουσιάζει τη δουλειά του, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράθυρο αρκετά ευρύ για την επικοινωνία με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική» κατέληξε η Αλκμήνη Πάκα.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης αύριο στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα με προσκεκλημένα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, με στόχο την παρουσίαση και κριτική ανάλυση των έργων. Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 14 Ιανουαρίου 2024 και θα λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.