Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επαναστατική τεχνολογία χαρακτήρισε το 5G ο Άκης Μαρκάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής, 5G Ventures και Μέλος της Phaistos Investment Fund Discussants, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Ο ίδιος έκανε λόγο για νέα δεδομένα σε πολλές αγορές, όπως στον τομέα των ημιαγωγών και των αυτόνομων οχημάτων, όπου έχει επενδύσει ήδη το Fund.

Σε τέσσερις τομείς, όπου εφαρμόζεται ευρέως το 5G, αναφέρθηκε ο Φώτης Καρώνης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Capgemini Group Leader 5G & Edge. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προστασία του πολίτη, όπου παρατηρούνται μεγάλες επενδύσεις στην ΕΕ, τις κρίσιμες υποδομές, όπως οι έξυπνοι δρόμοι, τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα.

Για τη μεγαλύτερη αλλαγή σε αρχιτεκτονική δικτύου με την έλευση του 5G έκανε λόγο ο Δημήτρης Αϊβάτογλου, R&D Head of Cloud and Network Services της Nokia Hellas, λέγοντας ότι μοιάζει πιο πολύ με web παρά με τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και επισημαίνοντας ότι τώρα δίνονται πολύ πιο γρήγορα λύσεις σε προβλήματα για τα οποία άλλοτε θα χρειαζόταν πολλή προσπάθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πάροχοι δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα όλο το 5G δίκτυο όπως έχει σχεδιαστεί. “Έχει υλοποιηθεί μόλις το 20 με 25%”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο οικοσύστημα που έχει διαμορφώσει η νέα αρχιτεκτονική στάθηκε ο Γιώργος Οικονόμου, Distinguished Engineer I, Juniper Networks, καθώς ανοίγει νέα αγορά στην οποία μπαίνουν και μικροί vendors στο κομμάτι λειτουργίας του RAN (η πιο πρόσφατη αρχιτεκτονική στην ασύρματη επικοινωνία που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες 5G για την παροχή ασύρματης συνδεσιμότητας σε συσκευές).

“Μπορούμε να κάνουμε τεστ πριν την επένδυση, να προσκαλέσουμε εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα για verticals και να κάνουν δοκιμή σε αξιόπιστο περιβάλλον”, σχολίασε ο Σπύρος Δενάζης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και Επιστημονικός Συντονιστής του π- ΝΕΤ, τονίζοντας ότι η εμβέλεια είναι εθνική, καθώς “μπορούμε να πάμε σε όποιο σημείο δραστηριοποιείται το οικοσύστημα”.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γιάννης Γιωνάς, συνιδρυτής της Meazon.

NP_HETIA-141

Άκης Μαρκάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής, 5G Ventures | Μέλος της Phaistos Investment Fund Discussants

NP_HETIA-146

Φώτης Καρώνης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Capgemini Group Leader 5G & Edge (online)

NP_HETIA-144

Γιώργος Οικονόμου, Διακεκριμένος Μηχανικός Ι, Juniper Networks

NP_HETIA-145

Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών & Επιστημονικός Συντονιστής της π-ΝΕΤ

NP_HETIA-142

Δημήτρης Αϊβάτογλου, R&D Head of Cloud and Network Services, Nokia Hellas

NP_HETIA-143

Γιάννης Γιωνάς, (Συντονιστής) Founding Partner, Meazon

NP_HETIA-138

Από αριστερά: Γιώργος Οικονόμου, Διακεκριμένος Μηχανικός Ι, Juniper Networks, Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών & Επιστημονικός Συντονιστής της π-ΝΕΤ, Γιάννης Γιωνάς, (Συντονιστής) Founding Partner, Meazon, Άκης Μαρκάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής, 5G Ventures | Μέλος της Phaistos Investment Fund Discussants, Δημήτρης Αϊβάτογλου, R&D Head of Cloud and Network Services, Nokia Hellas