Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συμφώνησαν ανεπίσημα χθες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, ώστε να καταστεί πιο σταθερή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, για την προστασία των καταναλωτών από τις ευμετάβλητες τιμές, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε συμβάσεις σταθερής τιμής, συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης και λαμβάνουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές που υπογράφουν, απαγορεύοντας στους προμηθευτές να μπορούν να αλλάζουν μονομερώς τους όρους μιας σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι όλοι οι καταναλωτές, καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις, επωφελούνται από μακροπρόθεσμες, προσιτές και σταθερές τιμές και μετριάζονται οι επιπτώσεις των αιφνίδιων κλυδωνισμών των τιμών.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης τη δυνατότητα οι χώρες της ΕΕ να απαγορεύουν στους προμηθευτές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους πελάτες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια διαφορών μεταξύ προμηθευτών και πελατών.

Συμβάσεις επί διαφοράς

Το συμφωνηθέν κείμενο προβλέπει τα λεγόμενα «συμβόλαια επί διαφοράς» (CFD), ή ισοδύναμα συστήματα με τα ίδια αποτελέσματα, για την ενθάρρυνση των ενεργειακών επενδύσεων. Σε ένα CFD, μια δημόσια αρχή αποζημιώνει τον παραγωγό ενέργειας εάν οι τιμές της αγοράς πέφτουν πολύ απότομα, αλλά εισπράττει πληρωμές από αυτόν εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Η χρήση CFD θα επιτρέπεται σε όλες τις επενδύσεις σε νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε από ανανεώσιμες είτε από πυρηνική ενέργεια.

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μπορούν να εγγυηθούν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές και αξιόπιστα έσοδα για τους παρόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια αγορά για τις συμβάσεις αγοράς.

Η Επιτροπή αξιολογεί επίσης τη δυνατότητα χρήσης του μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διοργάνωση δημοπρασιών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη του μεριδίου 2,5 % της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, επιπλέον του δεσμευτικού στόχου του 42,5 % σε επίπεδο ΕΕ.

Κρίση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Το συμφωνηθέν κείμενο θεσπίζει μηχανισμό για την κήρυξη κρίσης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κατάσταση πολύ υψηλών τιμών και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η ΕΕ μπορεί να κηρύξει περιφερειακή ή πανευρωπαϊκή κρίση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να λάβουν προσωρινά μέτρα για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ΜΜΕ και τους ενεργειοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.

«Μπορέσαμε να εργαστούμε με αστραπιαία ταχύτητα για να επιτύχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται σε πολλές από τις αποτυχίες που αποκάλυψε η ενεργειακή κρίση και στις προσδοκίες των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicolás González Casares (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο για να γίνει νόμος. Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας θα ψηφίσει επί του φακέλου κατά τη διάρκεια προσεχούς συνεδρίασης.