Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Την ένταξη περισσοτέρων των 85 εκ. ευρώ για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στον Έβρο τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, την καταβολή των πρώτων αρωγών ύψους περίπου 500.000 ευρώ σε 120 πολίτες που υπέστησαν ζημίες από την πυρκαγιά του Αυγούστου και τη δρομολόγηση εντός των επόμενων ημερών της προκαταβολής του 35% σε επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες από την Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο, Χρήστος Τριαντόπουλος.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχετική με την ανασυγκρότηση του ακριτικού Νομού εκδήλωση που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Έβρου, ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε το έργο της προαναφερθείσας Ειδικής Επιτροπής, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού ο οποίος έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, διευκρινίζοντας πως στόχος δεν είναι απλά η ανασυγκρότηση αλλά η ανάπτυξη της περιοχής η οποία θα επιτευχθεί με τη συνεργασία Δήμων και Περιφέρειας καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

«Η κυβέρνηση είναι εδώ από την πρώτη στιγμή με εντολή του πρωθυπουργού… Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν κι εδώ στον Έβρο όπως κάνουμε και σε άλλες περιοχές μαζί με όλους τους συνεργάτες στην κυβέρνηση να υλοποιήσουμε εκεί που βλέπουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχέδια στήριξης και αποκατάστασης. Αυτό και κάνουμε..». 

Το σχέδιο ανάπτυξης του Έβρου 

Επισήμανε ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού, όπως αυτή εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης το οποίο βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

-Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη το οποίο σημείωσε πως περιέχει όχι απλά ιδέες αλλά εφικτές προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων στήριξης

-Το κυβερνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται ήδη σε στενότατη συνεργασία με την Περιφέρεια και περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα σε όλη την Α.Μ.Θ. μεγάλο μέρος των οποίων στον Έβρο

-Τις ανάγκες που προέκυψαν από την πυρκαγιά και τα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από τη φυσική καταστροφή

«Έχουμε λοιπόν την έναρξη αυτού του σχεδίου. Είναι ένα σχέδιο για τον Έβρο με έμφαση όμως στο κεντρικό και στο βόρειο κομμάτι. Εκεί υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη, η οποία όσες φορές έρχομαι τη βλέπω όλο και καλύτερη. Άρα η έμφασή μας είναι στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα έχει για το Νότο αλλά και ό,τι χρειάζεται να γίνει στο Νότο. Η προσοχή μας θα είναι στραμμένη προς τα εκεί… Ένα σχέδιο το οποίο θα μπολιαστεί και μπολιάζεται από τις εμπειρίες προηγούμενων πρωτοβουλιών από άλλες περιοχές μία από αυτές είναι η βόρειος Εύβοια…Ερχόμαστε να επουλώνουμε πληγές, να διορθώνουμε παθογένειες του παρελθόντος και να διαμορφώνουμε συνθήκες ανάπτυξης με γνώμονα να μείνει ο κόσμος στον τόπο του και να έρθει επιπλέον κόσμος, να κάνουμε την περιοχή πιο ελκυστική. Ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα κεκτημένα της περιοχής. που τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση θα έχει στον πυρήνα του τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα προτείνουν, με αυτούς θα διαβουλευόμαστε . Η Περιφέρεια θα είναι ένας σημαντικός βραχίονας, οι οργανισμοί της και φυσικά οι Δήμοι…».

Το έργο της Ειδικής Επιτροπής

Ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε πως η προχθεσινή πρώτη σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής στη Δαδιά όπου θα πραγματοποιηθούν και οι επόμενες συνεδριάσεις δεν σηματοδοτεί και την έναρξη των εργασιών. «Το ότι έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας τώρα δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύαμε για την υλοποίηση του σχεδίου πριν. Χθες θέσαμε τα επόμενα βήματα, το βασικό χρονοδιάγραμμα καθώς και την επιδίωξή μας στην οποία όλοι συμφωνήσαμε το χρονοδιάγραμμα να είναι αυστηρό και να τρέξουμε για να το προλάβουμε όλοι και το όλοι δεν είμαστε μόνο η κυβέρνηση είστε κι εσείς…» είπε χαρακτηριστικά. Κατά τη προχθεσινή συνάντηση εργασίας της Επιτροπής αποφασίστηκε «ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει μεσομακροπρόθεσμα μέτρα και δράσεις, έργα υποδομής πέραν των άμεσα συσχετιζόμενων έργων με τις περιοχές που επλήγησαν αλλά και γενικά έργα υποδομής με σημαντικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για όλο τον Έβρο, έργα για το περιβάλλον, το δάσος, το νέο δάσος, την οικονομία του δάσους έννοιες σπουδαίες που έχουν εισαχθεί από την ομάδα της βόρειας Εύβοιας και μεταλαμπαδεύονται κι εδώ αλλά και άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών.

Στήριξης κι ενίσχυσης με στοχευμένα μέτρα των κατοίκων, των επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές όπως κάναμε και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές με άλλα τέτοια μέτρα, άμεσα μέτρα, τα οποία είναι εμπροσθοβαρή και τα οποία θα ανακοινώσουμε στις αρχές του 2024 στην επόμενη μας συνάντηση εδώ τον Ιανουάριο. Μέτρα και δράσεις που λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα και τις ανάγκες της περιοχής από το γεωπολιτικό ρόλο και τη θέση της περιοχής μέχρι το δημογραφικό, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η περιοχή έχει ειδικά μετά τις φυσικές καταστροφές πολλές ανάγκες, έχει όμως περισσότερες προοπτικές και δυνατότητες».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα του ολιστικού σχεδίου για την ανασύνταξη της οικονομίας της περιοχής. Τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και το έργο της Ειδικής Επιτροπής αφορά στο μέλλον καθώς «αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία για να δούμε πράγματα στο Νομό που δεν τα είδαμε ποτέ». Σημείωσε πως το πλεονέκτημα του υπό διαμόρφωση ολιστικού προγράμματος είναι ότι όλες οι δράσεις, οι συνέργειες, οι πολιτικές από όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής εντάσσονται κάτω από μία ομπρέλα, έχουν μία κοινή λογική και έναν κοινό στόχο την ανάπτυξη της περιοχής και κλειδί για την επίτευξή του είναι οι συνέργειες. Ειδική αναφορά έκανε και στο υπομέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου «πόροι ευρωπαϊκοί της προηγούμενης περιόδου που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και αφορούν την αποκατάσταση από ακραία γεγονότα, τώρα κατευθύνονται στην προσπάθεια αποκατάστασης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε Θεσσαλία και Έβρο».

Ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Φώτης Μάρης σημείωσε πως το ολιστικό χωρικό σχέδιο για να υλοποιηθεί χρειάζονται χρηματοδοτήσεις και ανθρώπινοι πόροι και εκεί βλέπει το ρόλο του Πανεπιστημίου καθώς είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας που κινητοποιεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ειδικού ανθρώπινου δυναμικού με επιστημονικά χαρακτηριστικά που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και επίσης μέλος της Ειδικής Επιτροπής Σταύρος Μπένος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιασμός ανασυγκρότησης στη βόρεια Εύβοια θα εφαρμοστεί και στον Έβρο παρουσιάζοντας διεξοδικά τις ιδιαιτερότητές του σχεδίου με κύρια το γεγονός ότι δεν περιορίζεται μόνο στην αποκατάσταση των καταστροφών αλλά στοχεύει στην ανάπτυξη του Νομού λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τον γεωπολιτικό ρόλο, τη θέση και τις δυνατότητες της περιοχής.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον χρόνο υλοποίησης των δράσεων και έργων σε συνάρτηση και με τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη λήψη των αποφάσεων .

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου Χαμζά Οσμάν, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, του στρατού, της αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και θεσμικών φορέων.