Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2023 στην αγορά γραφείων της Αθήνας, με την μέση τιμή ενοικίου για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων να ανέρχεται στα 28 ευρώ/τ.µ./μήνα, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius για την αγορά γραφείων στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με την ανάλυση, τα ποσοστά κενών χώρων ανέρχονται σε 11,7%, στο γ’ τρίμηνο απορροφήθηκαν συνολικά 52.000 τ.μ. γραφειακών χώρων, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά με άνοδο 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, υπό κατασκευή είναι πάνω από 204 χιλ. τ.μ., με το μέσο prime yield να διαμορφώνεται στο 6,58%.

Σε σχέση με τις τιμές, σε περιοχές της Λ. Κηφισίας και της Λ. Μεσογείων οι τιμές των μισθωμάτων κυμαίνονται στα 28 ευρώ ανά τ.μ., στα νότια προάστια της Αθήνας (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) για το γ’ τρίμηνο τα prime rents ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 23 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στον Πειραιά οι τιμές των μισθωμάτων κυμαίνονται στα 18 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, ενώ σε άλλες περιοχές της Αττικής, για το γ’ τρίμηνο 2023 τα prime rents ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 14 ευρώ/τ.μ. τον μήνα

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield Proprius, η αγορά συνεχίζει τη θετική της πορεία, με τον ανταγωνισμό να πιέζει τα ενοίκια προς τα πάνω για χώρους κατηγορίας Α. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καταγράφεται από εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας παρά το γεγονός ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό εξ αποστάσεως εργασίας σε αυτόν τον τομέα. Η άνοδος στα ενοίκια σε προνομιακές περιοχές σχετίζεται και με την έλλειψη ποιοτικών διαθέσιμων χώρων. Είναι σημαντικό επίσης να επισημανθεί ότι η ποιότητα του κτηρίου διαδραματίζει βασικό ρόλο, όπως σημειώνεται στην έρευνα. Όπως αναφέρθηκε, ο όγκος των επενδύσεων που καταγράφηκε ήταν 90 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2023, κατά 25% υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, οι συμφωνίες ήταν κυρίως ειδικών συμφερόντων και είναι προφανές ότι οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση λόγω της πρόσφατης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης. Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς στον τομέα των γραφείων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ισχυρά, σε αντίθετη κατεύθυνση από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η διαθεσιμότητα πράσινων κτιρίων υψηλής ποιότητας είναι πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση για αυτούς τους χώρους αυξάνεται.

Μία από τις σημαντικότερες συναλλαγές που καταγράφηκε αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με την Propius, ήταν η μίσθωση του «Karela Business Park» (από τη Mytilineos, 29 χιλ. τ.μ.), στην Παιανία (συγκρότημα γραφείων του χαρτοφυλακίου της Prodea, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν εγκατεστημένη η Cosmote).