Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η προσβασιμότητα στον τομέα των μεταφορών επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τίτλο: “Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030.”

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός έκανε αναφορά σε μια σειρά σημαντικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα των μεταφορών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε την Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη για τροποποίηση του Κανονισμού για τα Δικαιώματα Επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο την αύξηση των διοικητικών προστίμων και αποζημιώσεων για παραβάσεις που αφορούν στη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, για την εξειδικευμένη παροχή βοήθειας και τη συμπεριφορά προς τα ‘Ατομα με Αναπηρία.

Η Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε, πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταρτίζεται νομοθετικό πλαίσιο για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας διοδίων για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο την απλούστευση της διαδικασίας διέλευσής τους από τους σταθμούς διοδίων.

Στον τομέα της οικονομικής ενίσχυσης, σημείωσε την Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε για την καταβολή ποσού ύψους 11,7 εκατομμυρίων ευρώ ως Β’ δόση, για τη μείωση του κομίστρου στην κάλυψη των μετακινήσεων Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και πολύτεκνων οικογενειών με τα ΚΤΕΛ.

Η κα. Αλεξοπούλου κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία, ειδικά όσον αφορά στην προσβασιμότητα, πάντα σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Συλλόγους και Φορείς που τους εκπροσωπούν.