Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα, Τετάρτη, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η συζήτηση – επεξεργασία των προωθούμενων διατάξεων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε χθες και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, επί της αρχής το νομοσχέδιο στηρίζεται μόνο από τη ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν επί της αρχής, αλλά στηρίζουν επιμέρους άρθρα.

Στο μεταξύ, πλειάδα παρατηρήσεων επιφυλάσσει η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, όπως καταγράφει το economix σε ξεχωριστό ρεπορτάζ.

Ας δούμε αναλυτικά τί μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τις θέσεις των κομμάτων.

 

Η επίσημη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

«Η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουμε, με τόλμη και γενναιότητα, συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Στόχος μας, είναι να ενισχύσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, ώστε οι σημαντικοί πόροι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονταν σε επιδόματα για πολίτες που δεν τα δικαιούνταν, τώρα να κατευθυνθούν σε εκείνους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που, πραγματικά, έχουν ανάγκη», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος, μιλώντας χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με τις διατάξεις που ψηφίζονται την Τετάρτη από την ολομέλεια, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, να καλλιεργήσει φορολογική συνείδηση και να στηρίξει ανάλογα την κοινωνική της πολιτική, στην υγεία και την παιδεία, όπως έχει αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του 2024. «Την προσπάθεια αυτή, η κοινωνία την αναγνωρίζει, την υποστηρίζει και την επιβραβεύει, διότι αφουγκράζεται ότι, εν τέλει, αποβαίνει υπέρ των πολλών και υπέρ της ίσης μεταχείρισης, ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του καθενός», είπε ο κ. Μπαραλιάκος.

«Εν μέσω συζήτησης του νομοσχεδίου, ο Οίκος FITCH έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο. Το γεγονός αυτό συνιστά μια μεγάλη εθνική επιτυχία, η οποία πιστώνεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανήκει στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών», είπε ο Ξ. Μπαραλιάκος.

Με το νομοσχέδιο, υπογράμμισε, «επιβεβαιώνεται η σχέση ειλικρίνειας που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, με τους Έλληνες πολίτες.

«Το ‘συμβόλαιο’ πολιτικής εμπιστοσύνης αποτελεί για μας την πυξίδα για την άσκηση της πολιτικής μας. Ό,τι λέμε προεκλογικά, το νομοθετούμε και το υλοποιούμε. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο ελληνικός λαός μάς τίμησε με την ψήφο του και μάς έδωσε την ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, με συνέπεια και εντιμότητα. Εμπρός στις μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, θα παραμείνουμε αταλάντευτα υπέρ των δύσκολων, αλλά μεταρρυθμιστικών επιλογών», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να κεφαλοποιούμε το απόθεμα εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο σταθερής και μόνιμης αύξησης των εισοδημάτων της, συνδυαστικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο τις σπουδαίες κατακτήσεις της πατρίδας μας».

 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων 

 

   «Η κυβέρνηση οδηγεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας της χώρας στα λουκέτα και στη φτωχοποίηση, τόσο για τους αυτοαπασχολούμενους, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένα λειτουργικά κόστη, ενώ έχουν αποκλειστεί από κάθε δυνατότητα ενίσχυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

   Ο βουλευτής προειδοποίησε ότι το νέο πλαίσιο φορολόγησης δημιουργεί αντικίνητρα στη φορολογική συμμόρφωση και τελικώς «αυτοί που φοροδιαφεύγουν, θα πληρώνουν τα 1.400 ευρώ για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και θα συνεχίσουν να το κάνουν». Ανέφερε επίσης, ότι η εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος θα οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα μέχρι το καλοκαίρι του 2024, και ότι θα επηρεάσει και τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τα έχουν ανάγκη.

   Η κυβέρνηση, είπε ο Γιώργος Γαβρήλος, απέκρυψε από τον ελληνικό λαό τις πραγματικές προγραμματικές της θέσεις, που σήμερα ξεδιπλώνονται με οριζόντια άδικα φορολογικά μέτρα, για να ακολουθήσουν σε λίγες μέρες και οι παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό.

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και να καταργήσει στο σύνολό του το τέλος επιτηδεύματος. Κατήγγειλε δε, πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εισάγει οριζόντια φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, με διάταξη στο νομοσχέδιο (σ.σ. άρθρο 50) μειώνεται κατά 50% ο φόρος πώλησης εισηγμένων μετοχών, από 2% σε 1%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 21 εκατομμύρια ευρώ. Μειώνεται επίσης κατά 60% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (σ.σ. άρθρο 49) από 0,5% σε 0,2%, που σημαίνει απώλεια εσόδων 22 εκατομμύρια ευρώ. «Ποιους εξυπηρετεί αυτή η ρύθμιση; Μόνο κάποιους ισχυρούς δικούς σας φίλους, εις βάρος των πολλών του κόσμου της μισθωτής εργασίας και των ελεύθερων επαγγελματιών, που αυτή τη στιγμή προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η κυβέρνηση δήλωνε προεκλογικά, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, ότι δεν πρόκειται να επιβάλει νέα φορολογία. Στόχευσε όμως τελικά σε συγκεκριμένες ομάδες που σήμερα είναι έξω από τη Βουλή και διαδηλώνουν», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Έρχεστε δύο μήνες μετά τις εκλογές, χωρίς διαβούλευση μαζί τους, παρακάμπτοντας κάθε διαδικασία δημοκρατική, ούτε καν γνωμοδότηση δεν υπάρχει Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, με μια διαδικασία κατεπείγοντος να βάλετε στο τραπέζι αυτά τα φορολογικά μέτρα. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μοιάζει με ένα είδος περαίωσης. «Είναι ένα είδος περαίωσης γι’ αυτούς που έχουν ανώτερα εισοδήματα από το όριο. Σαν μια περαίωση δηλαδή, τους λέμε: ‘πάτε στο όριο, δεν πειράζει’, γιατί σαν περαίωση λειτουργεί το άρθρο όπως το έχετε κάνει. ‘Γιατί θα ελέγχουμε μόνο όσους δηλώνουν κάτω από το όριο’.

Περαίωση λοιπόν αφενός και ουσιαστικά επαναφορά του Τέλους Επιτηδεύματος από την άλλη μεριά με τον οριζόντιο φόρο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να μας δώσετε μια απάντηση. Για ποιο λόγο στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες;», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και υπογράμμισε: «όπως και αν το δούμε, από το ψιλικατζίδικο στο Παγκράτι μέχρι το καφενείο στην ορεινή Ελλάδα, το οδηγούμε σε κλείσιμο. Όχι, γιατί αρνείται τον έλεγχο αλλά γιατί δεν έχει τον τζίρο που θα υπολογίζεται με τον μέσο ΚΑΔ. Δεν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, δεν έχουν ούτε καν τζίρο τα είδη καταστημάτων που ανέφερα νωρίτερα ή οι νέοι δικηγόροι που εργάζονται από το σπίτι».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως την ίδια ώρα που εισάγει άδικη οριζόντια φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, «συνεχίζει τα δωράκια» αφού μειώνει στο μισό τη φορολογία για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιρειών.

Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το νομοσχέδιο έρχεται να ξεζουμίσει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, να εισπράξει φόρους και αμέσως μετά να τους επιστρέψει στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση μας λέει πως δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να παρουσιάζει για πέντε συναπτά έτη ζημιές. Ζημίες το ’17, ζημίες το ’18, ζημίες το ’19, ζημίες ’20, ζημίες ’21. Πέντε έτη. Έτη της κρίσης έτη της πανδημίας. Έχετε μπει στα μαγαζιά να δείτε πως τα κρατάγανε, με νύχια και με δόντια, οι επαγγελματίες; Έχετε επισκεφτεί επιχειρήσεις να δείτε πως κοιμόντουσαν μέσα και πάλευαν με όλη την οικογένεια τους για να κρατήσουν;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

Ο κ. Τσοκάνης σχολίασε όμως και την επίκληση, εκ μέρους της κυβέρνησης, των μετρήσεων κοινής γνώμης που δηλώνει ότι συμφωνεί με τα προωθούμενα μέτρα. «Μας μιλά η κυβέρνηση για την κοινή γνώμη, μας μιλάει για όλες τις δημοσκοπήσεις που λένε 70%, 80% , ‘προχωράτε’. Αλήθεια δεν ζούμε στην ίδια κοινωνία; Πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη; Ποιος έχει τα εργαλεία διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, σήμερα; Ποιος κουμαντάρει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ποιος κουμαντάρει τα ραδιόφωνα και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης; Όλο αυτό το τοπίο που διαμορφώσατε το προηγούμενο διάστημα δεν έχει να κάνει με το να μπορέσετε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, με το να δημιουργήσετε προϋποθέσεις κοινωνικού αυτοματισμού και να βάλετε το ένα στρώμα να στραφεί απέναντι στο άλλο; Να βάλετε τους αυτοαπασχολούμενους απέναντι στους συμμάχους τους, τους εργαζόμενους; Να βάλετε τους μικρούς εμπόρους απέναντι στους συμμάχους τους, τους συνταξιούχους;», δήλωσε ο Χρήστος Τσοκάνης. 

Κατά της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου θα ταχθεί και η Ελληνική Λύση. Ο ειδικός αγορητής Βασίλης Βιλιάρδος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αναρωτήθηκε ποιος παρήγγειλε τις δημοσκοπήσεις που επικαλείται η κυβέρνηση και δείχνουν ότι ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί με τα μέτρα.

«Καταθέσατε μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μοιρασμένοι μεταξύ τους όσον αφορά το τεκμήριο κερδοφορίας τους, το νέο χαράτσι δηλαδή και ότι είναι αντίθετοι με τις απόψεις των συλλογικών τους φορέων. Πραγματικά αναρωτήθηκα, αν ήταν παραγγελία η δημοσκόπηση, γιατί δεν έχει καμία λογική. Πως συμφωνούν να επιβαρύνεται με τον ίδιο φόρο ένα μικρό μαγαζί ή ένας δικηγόρος στην παραμεθόριο με αυτούς της Αθήνας; Ή ένας ταξιτζής να φορολογείται περισσότερο μετά από δέκα χρόνια, επειδή θα έχει περισσότερους πελάτες; Είναι δυνατόν να ισχύουν τέτοια πράγματα;», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης.

«Περιμένουμε να μας καταθέσει ο υπουργός πίνακες με το ποσοστό φόρων των μισθωτών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να μας πει επίσης εάν οι τράπεζες δέχονται, ως εχέγγυο, την τεκμαρτή κερδοφορία, για να δανείσουν τους επαγγελματίες», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέσει σε όσα η ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι δηλαδή το νομοσχέδιο ευνοεί την παραοικονομία.

«Η ΝΔ θέλει ως ψηφοφόρους- πελάτες της, τους φτωχούς των επιδομάτων ελεημοσύνης, τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, τα καρτέλ που στηρίζει και τους πολύ πλούσιους, αδιαφορώντας εντελώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες και δυστυχώς για τη μεσαία τάξη, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. 

Κατά της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου δήλωσαν και οι «Σπαρτιάτες», στην ψηφοφορία που έγινε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Το νομοσχέδιο επιβάλλει αυθαίρετο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο δεν στηρίζεται σε καμία απολύτως λογική», δήλωσε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Αθανάσιος Χαλκιάς και πρόσθεσε ότι η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος στηρίζεται σε εντελώς αυθαίρετες εικασίες περί υπάρξεως μεγάλων εισοδημάτων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την πλειονότητα των επαγγελματιών για τους οποίους εισάγεται.

«Η επιβολή τεκμηρίου είναι ένα απαρχαιωμένο μέτρο και δεν πρόκειται να επιτύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», είπε ο κ. Χαλκιάς που κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι σήμερα υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που μετά βίας επιβιώνουν. «Τα αυξημένα κόστη λειτουργίας μιας επιχείρησης την σήμερον ημέρα, αλλά και το σύστημα υπερφορολόγησης που επικρατεί στη χώρα μας απομυζούν κάθε ευρώ, που μπορεί να τους περισσεύει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ο ιδιοκτήτης τους λαμβάνει ποσά μικρότερα των υπαλλήλων του», είπε ο βουλευτής των Σπαρτιατών και προέβλεψε ότι «πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα χάσουν σημαντικό μέρος κοινωνικών επιδομάτων που μέχρι τώρα λάμβαναν κανονικά».΄

Κατά της εισαγωγής τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας, σε παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Αν ο Υπουργός θεωρεί ότι φοροδιαφεύγουν όλοι αυτοί που δηλώνουν μικρότερο εισόδημα των 10.000 ευρώ, πρέπει να μας απαντήσει στο ερώτημα πως είναι βέβαιος ότι όσοι δηλώνουν παραδείγματος χάρη εισοδήματα 50.000 ευρώ στην πραγματικότητα δεν βγάζουν 150.000 ευρώ. Και τι κάνει γι’ αυτό; Δυστυχώς, απολύτως τίποτα. Γιατί υπάρχει ανικανότητα οργάνωσης και μεθοδευμένης αντιμετώπισης φοροδιαφυγής», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης».

«Τα μέτρα αυτά αποτελούν παραδοχή ανικανότητας της Κυβέρνησης και δείχνουν ότι αδυνατεί να υλοποιήσει μία φορολογική μεταρρύθμιση που θα υπηρετεί τη βασική αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης επιβαρύνοντας τους πολίτες ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα», είπε ο κ. Βορύλλας και πρόσθεσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο «κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Είναι μεροληπτικό και άδικο. Δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Κατανέμει τα φορολογικά βάρη με άνισο τρόπο. Θα προκαλέσει δυσβάστακτα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ παρουσιάζει και νομικά ελαττώματα». 

   «Αν η κυβέρνηση ήθελε την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ξεκινούσε από τη λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Το νομοσχέδιο αυτό είναι προκλητικό. Είναι μία ακόμα στρατηγική ενοχοποίησης της κοινωνίας, την ίδια ώρα που απεργάζεστε και υλοποιείτε την υπόθαλψη των εαυτών σας και των δικών σας ανθρώπων. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το νομοσχέδιο με πάταξη της φοροδιαφυγής, τα έχουμε πει κύριε Θεοχάρη. Αν θέλατε την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ξεκινούσατε από τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία την κάνατε, όχι γαργάρα, αλλά φροντίσατε να θαφτεί και υπουργοποιηθήκατε και εσείς, υπουργοποιήθηκε και ο κ. Παπασταύρου που είναι μέσα στη λίστα Λαγκάρντ, βασικός εμπλεκόμενος, έρχεστε μας κουνάτε εδώ το δάχτυλο ότι είναι όλοι αθώοι», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Χ.  Θεοχάρης: Στρατηγικό το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – Η κοινωνία συμφωνεί με τα μέτρα   

Η χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έκλεισε με την αιχμηρότατη αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής», είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στην κοινωνία που συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.

Το τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που εισάγει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι μαχητό και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την ΑΔΑΕ στους ελέγχους, προκειμένου να ανταποκριθεί στο καθήκον της να ελέγξει σε εύλογο χρόνο, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Θεοχάρης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν λένε ότι υπάρχει η μεγάλη φοροδιαφυγή και ότι άρα εκεί πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του ο ελεγκτικός μηχανισμός. «Θέλουμε να πιάσουμε όλη τη φοροδιαφυγή. Και το λαθρεμπόριο, και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, και τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, και τα φουσκωμένα έξοδα, και αυτόν που δεν έχει ανοιχτά βιβλία και δουλεύει μαύρα. Όλα πρέπει να τα πιάσουμε. Δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να σταματήσει να ελέγχει, κοιτώντας μόνο ένα κομμάτι. Βρείτε άλλο επιχείρημα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν εκείνη που επέδειξε εμπιστοσύνη στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς πήραμε το 22% και το κάναμε 9%. Εμείς καταργήσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου. Είδαμε ανταπόκριση με μείωση της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες; Όχι δεν είδαμε».

Με την ψηφιοποίηση μειώθηκε το κενό του ΦΠΑ, είπε ο κ. Θεοχάρης, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα «γιατί στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη τη φοροδιαφυγή, ως διαφθορά».

Όμως, τόνισε, η φοροδιαφυγή είναι μέρος της διαφθοράς. «Σας παρακαλώ σταματήστε το ‘φταίνε οι άλλοι’. Σταματήστε το, γιατί εμείς παιδαγωγούμε τον κόσμο έξω», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και προέτρεψε την αντιπολίτευση: «Δεν έχει σημασία για ποιον λόγο δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο. Μπορεί να είναι ο λαϊκισμός σας. Μπορεί να είναι ο μικροκομματισμός. Μπορεί να είναι η πολιτική οκνηρία των εύκολων λύσεων. Όμως, σας παρακαλώ σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής. Μην ακούσουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια που νομιμοποιούν στη συνείδηση του κόσμου τη φοροδιαφυγή. Είναι αδιάφορο για μένα, είτε το θέλετε είτε δεν μπορείτε – αποφασίστε εσείς για ποιον λόγο – να το στηρίξετε. Έχουμε νέα. Η κοινωνία την οποία περιφρονείτε- λέτε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι υπαγορευμένες ότι είναι πληρωμένες – είναι πιο μπροστά από εσάς. Σε αυτήν λογοδοτούμε και όχι στις κάθε λογής ηγεσίες που είναι αποκομμένες από την κοινωνία. Λογοδοτούμε όταν δεν δρούμε, όχι όταν δρούμε και μεταρρυθμίζουμε. Αυτή είναι η πυξίδα μας και με αυτή θα πορευτούμε», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοχάρης, που χαρακτήρισε στρατηγικό το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, απάντησε στην καταγγελία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι οι προωθούμενες διατάξεις είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη. «Θυμόμαστε όλοι πως το νομοσχέδιο Γαννίτση για τις συντάξεις, δεν πέρασε ούτε καν από το υπουργικό συμβούλιο, δεν ήρθε στη Βουλή και χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία της αναμόρφωσης. Αυτή η ευκαιρία είχε χαθεί δύο χρόνια πριν, όταν ο κ. Σημίτης είχε αναθέσει στον κ. Σπράο μια μελέτη, η οποία μιλούσε για επιβεβλημένες αλλαγές στις συντάξεις. Έπεσε η ΓΣΕΕ πάνω, με συλλαλητήρια στα προπύλαια, και πάρθηκε τότε πίσω», είπε ο κ. Θεοχάρης για να υπογραμμίσει, σε σχέση με τη σημερινή στάση της αντιπολίτευσης: «δεν είναι αθώα λοιπόν αυτή η προσπάθεια να χτυπήσουμε τις μελέτες. Οι μελέτες είναι σημαντικές. Πρέπει να υπάρχουν. Όμως τότε ο κ. Πολυζωγόπουλος έλεγε στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Και τότε βγήκε ο κ. Σημίτης και δήλωσε ότι ‘μια μελέτη είναι, μην την παίρνουμε και σοβαρά’. Και αυτό οδήγησε στο να μην υπάρχει πρόνοια για την πορεία του συνταξιοδοτικού. Ας αφήσουμε λοιπόν έξω από την αντιπαράθεση τις μελέτες. Εμείς συζητάμε επί νομοσχεδίων και όχι επί στη βάση κάποιων ανομολόγητων σχεδίων που δεν υπάρχουν».

Σε σχέση με τις διατάξεις για τον περιορισμό των μετρητών στις συναλλαγές, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι τα μετρητά είναι το «καύσιμο» της φοροδιαφυγής, και γι’ αυτό στο νομοσχέδιο εισάγονται και απαγορεύσεις για τη χρήση μετρητών και την ίδια ώρα δίνονται κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, μέσω της οποίας αυτόματα θα στέλνονται τα έσοδα στο myDATA. «Διασυνδέουμε την αγορά με την ΑΔΑΕ η οποία θα παρακολουθεί αυτά τα δεδομένα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Για τα μέτρα πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «επιτέλους οι εταιρείες εμπορίας είναι υπόλογες, όχι μόνο για το τι κάνουν οι ίδιες αλλά και για τις συνεργασίες που κάνουν. Δεν πρέπει να συνεργάζονται με λαθρέμπορους, με όσους νοθεύουν τα καύσιμα και με όσους κλέβουν στην αντλία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων σε σημεία του νομοσχεδίου

Ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων σε σημεία του νομοσχεδίου. «Αποδείξαμε ότι ακούμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε», είπε «για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου». Παράλληλα όμως σχολίασε ότι, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν ακούστηκε ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Ο κ. Θεοχάρης σχολίασε και τις αναφορές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε «εμπλοκή» μελών της κυβέρνησης στη λίστα Λαγκάρντ.

«Ξέρετε ότι ποτέ δεν είχα τη λίστα Λαγκάρντ στα χέρια μου και αυτά είναι δεδομένα και γνωστά. Συνεχίζετε να αγνοείτε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και συνεχίζετε να συκοφαντείτε έναν άνθρωπο, ο οποίος αθωώθηκε. Εσείς που ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ τότε, επειδή δεν είχατε την πολιτική θέληση ή δύναμη να χτυπήσετε τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, χρησιμοποιήσατε τον Σταύρο Παπασταύρο ωσάν να ήτανε βάτραχος σε μάχη βουβαλιών. Τον ποδοπατήσατε επί πέντε χρόνια, τον διασύρατε και αθωώθηκε. Ως ταγός, υποτίθεται εκ του επαγγέλματος σας, της δικαιοσύνης, εσείς συνεχίζετε να αγνοείτε τις αποφάσεις της και συνεχίζετε να φέρνετε στο βήμα της Βουλής τη συζήτηση σε πράγματα αστήρικτα. Δεν έχετε ούτε το πολιτικό ούτε το ηθικό ανάστημα, να συνεχίζετε να συκοφαντείτε αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά σε αυτή τη χώρα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.