Η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη μιας πραγματικά αποτελεσματικής ενιαίας αγοράς τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση που έκανε στο περιθώριο του Συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα το προσεχές χρονικό διάστημα θα διεκδικήσει σημαντικούς πόρους από το υφιστάμενο και το νέο πλαίσιο Συνδέοντας την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει την ανάταξη και τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, να ενισχύσει τις διευρωπαϊκές μεταφορές και να ενισχύσει και να τονώσει τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τους λιμένες της χώρας».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη μιας πραγματικά αποτελεσματικής ενιαίας αγοράς. Η υγειονομική κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι φυσικές καταστροφές καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνδεσιμότητας στις μεταφορές και της ανθεκτικότητας στις υποδομές. Αυτό αφορά κυρίως το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο παραμένει κατακερματισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα το προσεχές χρονικό διάστημα θα διεκδικήσει σημαντικούς πόρους από το υφιστάμενο και το νέο πλαίσιο Συνδέοντας την Ευρώπη, προκειμένου να επιτύχει την ανάταξη και τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, να ενισχύσει τις διευρωπαϊκές μεταφορές και να ενισχύσει και να τονώσει τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τους λιμένες της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε μεθοδικά και συντονισμένα και θα πετύχουμε τον στόχο μας».

Απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους της Ε.Ε.    

  Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου, με θέμα την έγκριση γενικής προσέγγισης σε θέματα οδικής ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών, επεσήμανε την ανάγκη για κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους της ΕΕ, ξεκινώντας από την εκπαίδευση και τον τρόπο απόκτησης άδειας οδήγησης, έως την αλλαγή νοοτροπίας και τη διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης απέναντι στον συμπολίτη και τον συνοδοιπόρο. Στην κατεύθυνση αυτή, σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης, εισαγωγή της έννοιας του νέου οδηγού με ειδικό καθεστώς άδειας αλλά και ποινολογίου, ψηφιακή άδεια οδήγησης και πανευρωπαϊκή συνεργασία για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων, αποτελούν βήματα προόδου.

   Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη ελάχιστων διαλειμμάτων και περιόδων ανάπαυσης για τους οδηγούς που απασχολούνται στον κλάδο των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

   Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τη χρηματοδότηση υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «για την επίτευξη ενός πλήρως διασυνδεμένου δικτύου, απαιτείται να δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και να παρασχεθούν από πλευράς ΕΕ κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επαρκείς πόροι».