Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ενίσχυση των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό C είναι ο βασικός στόχος της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι από χθες έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Στην COP28 η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο. Μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι , θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Στη δεύτερη εκδήλωση ο πρωθυπουργός, μαζί με τον πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Στο Ελληνικό περίπτερο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 εκδηλώσεις, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με γεμάτο πρόγραμμα συμμετέχει στην 28η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος συνοδεύεται από τη γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του ΔΣ της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη. Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου, που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο ελληνικό περίπτερο, με θέμα «Κλίμα, Ειρήνη και Ασφάλεια: Ελαχιστοποιώντας τον Κίνδυνο Συγκρούσεων» (Climate, Peace and Security: Lessening the Risk of Conflicts). Η εκδήλωση έχει διττό στόχο: Να αναδείξει τις θέσεις και τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις διάφορες πτυχές της, και να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Φραγκογιάννης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση και με στελέχη εμιρατινών επενδυτικών ταμείων (funds) και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ.

Έναρξη της Συνδιάσκεψης με το δεξί: Εγκρίθηκε συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές

Οι χώρες που συμμετέχουν στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) ενέκριναν χθες επίσημα συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε ύστερα από την εναρκτήρια τελετή της COP28, και έγινε δεκτή με τις ενθουσιώδεις επευφημίες των συνέδρων. Η ιστορική απόφαση παγιώνει το βασικό αποτέλεσμα της COP27 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αίγυπτο, όπου το ταμείο είχε εγκριθεί επί της αρχής αλλά το βασικό του πλαίσιο δεν είχε οριστικοποιηθεί.

Απεσταλμένοι από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σχεδίασαν τη συμφωνία αυτή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων που έγιναν φέτος. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

«Συγχαίρω τις πλευρές για αυτή την ιστορική απόφαση. Είναι μια θετική ένδειξη για τον κόσμο και για τη δουλειά μας», δήλωσε ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, ο προεδρεύων της φετινής διάσκεψης. «Σήμερα γράψαμε μια σελίδα της Ιστορίας…Η ταχύτητα με την οποία το καταφέραμε είναι πρωτόγνωρη, εκπληκτική και ιστορική».

Η Μαντλέν Ντιούφ Σαρ, πρόεδρος της ομάδας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, που εκπροσωπεί τις 46 φτωχότερες χώρες, χαιρέτισε μια απόφαση με «τεράστια σημασία για την κλιματική δικαιοσύνη».

«Αλλά ένα ταμείο κενό δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες μας», τόνισε η ίδια.

«Πρέπει πλέον οι πλούσιες χώρες να ανακοινώσουν σημαντικές συνεισφορές», δήλωσε η Φριντερίκε Ρόντερ, από την μκο Global Citizen.

Σύμφωνα με αρκετούς διαπραγματευτές, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά της τάξης των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Reuters, στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια στο ταμείο αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ. «Συγχαίρουμε όλες τις πλευρές για την ιστορική υιοθέτηση αυτού του ταμείου για την αντιμετώπιση του κλιματικού αντίκτυπου και ανακοινώνουμε τη δέσμευση των ΗΑΕ για 100 εκατ. δολαρια ως συνεισφορά μας», δήλωσε ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Η επίσημη έναρξη 

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου προβλέπεται σκληρή μάχη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών, άνοιξε χθες επίσημα στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος της COP27 της περασμένης χρονιάς Σάμεχ Σούκρι, επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, ζήτησε κατά την έναρξη να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για «όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην τωρινή σύγκρουση στη Γάζα» και παράλληλα για δύο βετεράνους διπλωμάτες της COP που πρόσφατα απεβίωσαν. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο προεδρεύων της COP28, ο σουλτάνος αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ο Τζαμπέρ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC, προσπάθησε να μιλήσει με συμφιλιωτικό τόνο ύστερα από μήνες επικρίσεων αναφορικά με τον διορισμό του στην κεφαλή της COP28. Στις εναρκτήριες δηλώσεις του, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο…Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

«Είναι σημαντικό να μην μείνει κανένα ζήτημα εκτός τραπέζης. Και ναι, όπως έχω δηλώσει, πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους και να εξασφαλίσουμε την συμπερίληψη του ρόλου των ορυκτών καυσίμων».

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες ήλπιζαν να πετύχουν από νωρίς μία νίκη αναφορικά με το ταμείο για τις φυσικές καταστροφές. Η προεδρία της COP28 δημοσίευσε αργά την Τετάρτη μια πρόταση για τις χώρες να υιοθετήσουν επίσημα το βασικό πλαίσιο για ένα νέο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τις φτωχές χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές, όπως οι ακραίες πλημμύρες ή η ξηρασία. Εκτιμάται ότι η επίτευξη γρήγορα σημαντικής προόδου για το ταμείο καταστροφών –κάτι που οι φτωχότερες χώρες ζητούν για χρόνια– θα βοηθήσει να εκκινήσουν διαδικασίες και για άλλους συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διάσκεψης. 

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα της διάσκεψης θα είναι οι συμμετέχουσες χώρες να αξιολογήσουν την πρόοδό τους αναφορικά με τους παγκόσμιους στόχους για το Κλίμα –κυρίως τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η απορρύθμιση του κλίματος έσπασε «έναν εκκωφαντικό ορυμαγδό από ρεκόρ» το 2023, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη    

Η χρονιά 2023 αναμένεται ότι θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και έχει σηματοδοτηθεί από μια σειρά στατιστικών ρεκόρ που όλα υπογραμμίζουν τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης, υπογράμμισε χθες ο ΟΗΕ.

Την ημέρα έναρξης στο Ντουμπάι της COP28, της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO), θέλησε να κάνει μια υπόμνηση στους αντιπροσώπους που μπορεί να μην είχαν αντιληφθεί το βαθμό σοβαρότητας της κατάστασης.

«Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σε επίπεδο ρεκόρ. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σπάνε ρεκόρ. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέλθει σε επίπεδο ρεκόρ και ποτέ οι αιώνιοι πάγοι της Ανταρκτικής δεν είχαν τόσο μικρή έκταση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΜΟ Πέτερι Τααλάς, ο οποίος καταγγέλλει «έναν εκκωφαντικό ορυμαγδό από ρεκόρ που σπάνε».

Για τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, αυτά τα ρεκόρ θερμοκρασίας «θα προκαλέσουν κρύο ιδρώτα στους παγκόσμιους ηγέτες».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα χάνει τη δυνατότητα να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Οι συμφωνίες του Παρισιού το 2015 για το κλίμα είχαν στόχο να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας σημαντικά κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που είχαν μετρηθεί από το 1850 ως το 1900 – και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Όμως στο τέλος Οκτωβρίου 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν ήδη περίπου 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο αναφοράς. 

 «Όχι μόνο στατιστικές» 

Ο οργανισμός δεν θα δημοσιοποιήσει την τελική έκθεσή του για την κατάσταση του κλίματος παρά σε μερικούς μήνες, όμως είναι ήδη πεπεισμένος ότι το έτος 2023 θα είναι στην πρώτη θέση του πόντιουμ με τις πιο ζεστές χρονιές, μπροστά από το 2016 και το 2020, με βάση τις θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο.

«Είναι πολύ απίθανο οι δύο τελευταίοι μήνες της χρονιάς να επηρεάσουν την κατάταξη».

Οι εννέα τελευταίοι μήνες από το 2015 ήταν οι πιο ζεστοί από τότε που άρχισαν οι σύγχρονες μετρήσεις.

«Είναι κάτι περισσότερο από απλές στατιστικές», προειδοποίησε ο Πέτερι Τααλάς.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε την κούρσα για να σώσουμε τους παγετώνες μας και να φρενάρουμε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», εκτιμά.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο κλίμα του 20ου αιώνα, όμως οφείλουμε να δράσουμε τώρα για να περιορίσουμε τους κινδύνους από ένα όλο και πιο αφιλόξενο κλίμα στη διάρκεια αυτού του αιώνα και των ερχόμενων αιώνων», επαναλαμβάνει.

Ο ΠΜΟ προειδοποίησε πως το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που έκανε την εμφάνισή του στη μέση της χρονιάς, «υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει περισσότερο τη ζέστη το 2024».

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται εν γένει με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών στη διάρκεια της χρονιάς που ακολουθεί την εμφάνισή του.

Η προκαταρκτική έκθεση αποκαλύπτει επίσης πως οι συγκεντρώσεις των τριών κύριων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου -του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του πρωτοξειδίου του αζώτου- έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, καθώς τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα συνέχισαν να αυξάνονται φέτος.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι κατά 50% πιο αυξημένα από την προβιομηχανική εποχή, πράγμα που σημαίνει ότι «οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται για πολλά χρόνια στο μέλλον», ακόμη κι αν οι εκπομπές μειωθούν σημαντικά. 

«Κλιματικό χάος»

Όλα αυτά τα ρεκόρ έχουν δραματικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα μια μείωση της επισιτιστικής ασφάλειας και μαζικές μεταναστεύσεις.

«Τη φετινή χρονιά, είδαμε κοινότητες σ’ ολόκληρο τον κόσμο να πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραίες θερμοκρασίες», υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο ίδιος κάλεσε τους ηγέτες, που συνεδριάζουν στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι, να δεσμευθούν να πάρουν δραστικά μέτρα για να φρενάρουν την κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα καταργώντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και τριπλασιάζοντας την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας έναν οδικό χάρτη για να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφύγουμε τα χειρότερα του κλιματικού χάους», δήλωσε.

«Όμως έχουμε ανάγκη οι ηγέτες να κάνουν την αρχή στην COP28».