Η βιομηχανία πλαστικών, στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πανεπιστημιακοί και Media δίνουν το δικό τους ραντεβού και συζητούν για τη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών, ένα φλέγον ζήτημα σε μια εποχή κρίσιμων επιλογών αλλά και πολλών υπερβολών.

Στις 21 Νοεμβρίου, το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ θα είναι ο χώρος όπου θα διασταυρωθούν απόψεις και λύσεις στο συνέδριο Plastainability 2023 με τίτλο «Rethinking Plastics», μια διοργάνωση που αποτελεί μετεξέλιξη του Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ).

Προϊόν σύνθεσης των λέξεων Plastics + Sustainability (Πλαστικά + Αειφορία), το 1ο συνέδριο Plastainability εγκαθιστά στην καρδιά της συζήτησης περί πλαστικών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία ως αναγκαία διέξοδο στην περιβαλλοντική και κλιματική κρίση της εποχής μας.

Με οδηγό την αντίληψη ότι τα πλαστικά μπορούν να είναι μέρος της λύσης υπό την προϋπόθεση της ορθής διαχείρισης και επανεισαγωγής στο σύστημα, το συνέδριο αποσκοπεί κάθε χρόνο να θέτει όλα τα βασικά ερωτήματα και να διερευνά απαντήσεις από κοινού με όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος ο διοργανωτής εξάλλου, ο ΣΒΠΕ, υπογραμμίζει σε κάθε περίσταση την προσπάθεια και τις προόδους της βιομηχανίας πλαστικών για επανασχεδιασμό των προϊόντων της με αειφόρα οπτική. 

Έτσι, αρχής γενομένης από φέτος, το συνέδριο Plastainability 2023 –που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εξελισσόμενη συζήτηση για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των πλαστικών στην Ελλάδα– έρχεται να παρουσιάσει προκλήσεις, ευκαιρίες, καινοτόμες πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές. Η φετινή διοργάνωση θα δώσει έμφαση στην ανακύκλωση πλαστικών, με τη χημική ανακύκλωση να αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τόνωση των ποσοστών ανακύκλωσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εκτενής αναφορά θα γίνει στον νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (ΡPWR), θα διευκρινιστούν ζητήματα της νομοθεσίας, που αφορούν την διαχείριση των πλαστικών, θα παρουσιαστούν ακαδημαϊκά προγράμματα που αφορούν την ανακύκλωση, αλλά και καλές πρακτικές του κλάδου. Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, πάνελ ομιλητών θα συζητήσει διεξοδικά με θέμα: «Οδικός Χάρτης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και του Green Deal». 

Το Plastainability 2023 απευθύνεται σε στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών αλλά και της βιομηχανίας εν γένει, σε στελέχη της επίσημης Πολιτείας, σε δημοσιογράφους, αλλά και σε φοιτητές (ως αυριανά στελέχη της βιομηχανίας) και φυσικά σε όλους τους πολίτες που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα βιώσιμης διαχείρισης των πλαστικών.

Με αφορμή το συνέδριο, ο ΣΒΠΕ φιλοδοξεί να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας ως αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαχείρισης πλαστικών. 

Το πρόγραμμα του Plastainability 2023 βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του και θα ανακοινωθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα του ΣΒΠΕ, www.ahpi.gr