H «General Motors», έχοντας συνάψει συνεργασία με την «Andretti Global» για κοινή είσοδο στη Formula 1, έκανε επίσημο αίτημα προς τη FIA για την κατασκευή μονάδας ισχύος από το 2028, ανακοίνωσε  σήμερα (14/11) η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Η FIA ενέκρινε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Andretti να μπει ως 11η ομάδα, αλλά η Formula 1 εξετάζει ακόμα την αίτηση.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που η νέα μας είσοδος Andretti Cadillac F1 θα τροφοδοτείται από μια μονάδα ισχύος της GM», δήλωσε ο πρόεδρος της GM Μάρκ Ρέους, πριν από το Grand Prix του Λας Βέγκας αυτό το Σαββατοκύριακο, έναν από τους τρεις αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Με τη βαθιά μας τεχνογνωσία στη μηχανική και στους αγώνες, είμαστε σίγουροι ότι θα αναπτύξουμε μια επιτυχημένη μονάδα ισχύος για τη σειρά και θα κάνουμε την Andretti Cadillac μια πραγματική  εργοστασιακή ομάδα. Θα τρέξουμε με τους καλύτερους, στα υψηλότερα επίπεδα, με πάθος και ακεραιότητα που θα βοηθήσουν στην ανύψωση του αθλήματος για τους λάτρεις των αγώνων σε όλο τον κόσμο».

Η κίνηση θα ασκήσει πίεση στη Formula One Management, της οποίας ο επικεφαλής Στέφανο Ντομεντικάλι είπε ότι η απόφαση για επέκταση πρέπει να είναι σωστή για την επιχείρηση.
Οι περισσότερες από τις ομάδες αντιτίθενται στην 11η ομάδα που μειώνει το μερίδιό τους στα κέρδη. Υποστηρίζουν επίσης ότι μια αποζημίωση 200 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μοιραστούν μεταξύ τους δεν είναι αρκετή, δεδομένων των σημερινών αξιών των ομάδων.

Ο Μίκαελ Αντρέτι, γιος του παγκόσμιου πρωταθλητή του 1978 Μάριο, είπε τον περασμένο μήνα ότι εξακολουθούσε να στοχεύει να μπει στο πρωτάθλημα το 2025 «Αυτή τη στιγμή είναι ’25, μπορεί να είναι ’26, αλλά θα δούμε», είπε στο Γκραν Πρι των ΗΠΑ στο Όστιν.

Η Formula 1 θα έχει νέους κανονισμούς κινητήρα από το 2026, με την GM να είναι ο έβδομος κατασκευαστής εάν η Andretti εξασφαλίσει την έγκριση. Mercedes, Ferrari, Renault, Audi, Honda και Red Bull-Ford έχουν ήδη δεσμευτεί.

Η GM είπε ότι η ανάπτυξη και η δοκιμή της πρωτότυπης τεχνολογίας ήταν ήδη σε εξέλιξη:
«Η κατασκευή μιας μονάδας ισχύος F1 θα προωθήσει την τεχνογνωσία της GM σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, η υβριδική τεχνολογία, τα βιώσιμα καύσιμα, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης υψηλής απόδοσης, τα προηγμένα συστήματα ελέγχου και τα συστήματα λογισμικού», δήλωσε η αυτοκινητοβιομηχανία.