Αυξημένος κατά 90 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 σε σχέση με εκείνον του 2023, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενέκρινε τον προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαισίο δράσης της Περιφέρειας για την επόμενη χρονιά. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα έργα, ακόμη περισσότερες δράσεις» είπε και πρόσθεσε: «εμείς θέλουμε μέσα στη χρονιά αυτή (ως το τέλος το 2023) να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη τομή και μεταρρύθμιση στην Περιφέρεια εισάγοντας πια το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες στο gov.gr ώστε να γίνουμε μια e-περιφέρεια, η πρώτη, μάλιστα, ηλεκτρονική περιφέρεια στη χώρα».


Ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι υπεύθυνος, ορθολογικός, ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και διαφανής, πληροί όλες τις οδηγίες και τα κριτήρια αξιολόγησης ενώ καταρτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των πολιτών. «Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε και τα επόμενα χρόνια με απόλυτη διαφάνεια, με ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και με αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε.

H αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αθηνά Αηδονά τόνισε ότι το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 399.986.989 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 89,9 εκατ. περίπου σε σχέση με πέρσι και -το σύνολο των εξόδων αυτού σε 567.141.227 ευρώ, ποσό που παρουσιάζεται επίσης αυξημένο κατά περίπου 95 εκατ., λόγω κυρίως των συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΠΤΑ,ΤΑΑ, ELENA). Όπως είπε, το λογιστικό έλλειμμα των 167.154.237 ευρώ είναι ουσιαστικά το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2023, που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους και το οποίο είναι κατά 5,1 εκατ. μεγαλύτερο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Την εισήγηση για τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις «Κοιτάμε μπροστά», «Πράξεις για τη Μακεδονία», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία», «Οικολογία – Πράσινη Λύση», «Πρώτη δύναμη για τη Μακεδονία», «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» και «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία».