Με απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Ανάκαμψης, Μάξιμο Σενετάκη, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, στην περιοχή Νέου Φαλήρου (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Πρόκειται για έργο που συζητείται τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια με την απόφαση για την ένταξή του στα ΣΔΙΤ να λαμβάνεται τον Απρίλιο του 2020.

Προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί (8.3.21, 30.1.23 και 17.5.23) χωρίς όμως να υπάρξει καμία προσφορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση (2020) είχε εκδηλωθεί αρχικό ενδιαφέρον από αρκετές ελληνικές εταιρείες και συγκεκριμένα από τις ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom (Intrasoft-Intrakat) και Dimand σε συνεργασία με φορείς καινοτομίας όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών  και το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας που προωθούσε το έργο ήταν Κέντρο Καινοτομίας να αποτελέσει χώρο όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, θερμοκοιτίδες, επιταχυντές και θα καλλιεργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να προκαλούνται οι απαραίτητες επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως το μοντέλο που επελέγη σε όλους τους διαγωνισμούς δεν έπεισε τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Ο ανάδοχος, ο φορέας Καινοτομίας θα χρηματοδοτούσε το έργο, με περίπου 90 εκατ. για την κατασκευή, με προοπτική να έχει έσοδα από τη λειτουργία του.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν θα γίνει νέα προσπάθεια με διαφορετικά χαρακτηριστικά για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ συνολικής έκτασης 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων.