Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών και να διασφαλιστεί η βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης στην εναρκτήρια ομιλία που απηύθυνε σήμερα στο 6th Athens Investment Forum.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «καθοριστικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων», με έμφαση στις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, και υπογράμμισε πως «ο τραπεζικός τομέας της χώρας μας καλείται να επιτελέσει τον βασικό του ρόλο ως καταλύτης της οικονομικής μεγέθυνσης», προσθέτοντας: «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η στρατηγική μας συμφωνία με την UniCredit διαμορφώνουν νέα δυναμική και μεγαλώνουν την ευθύνη μας να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και την ελληνική παραγωγή».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank επισήμανε ότι η πρόσφατη επαναφορά του αξιόχρεου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια, και «η συμφωνία-ορόσημο μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit», σηματοδοτούν μία ιδιαιτέρως θετική συγκυρία για την οικονομία μας. «Στην Alpha Bank εργαστήκαμε με συνέπεια, υλοποιήσαμε ένα απαιτητικό σχέδιο μεταρρύθμισης και αναβάθμισης του μοντέλου διακυβέρνησης και διαμορφώσαμε μία σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση για τους πελάτες μας. Καταφέραμε έτσι να προσελκύσουμε ως στρατηγικό εταίρο στην Ελλάδα την UniCredit, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας που θα δημιουργήσει αξία και οφέλη και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε. Αναλύοντας τα οφέλη της συμφωνίας, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει σε μια ελληνική, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να ξανασταθεί ως θεσμικός ομιλητής δίπλα σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Παράλληλα, η συμφωνία προσδίδει νέα δυναμική στη δρομολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εξυγίανσής τους, μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών και το θετικό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας δεν πρέπει, ωστόσο, να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό, όπως ανέφερε ο κ. Ψάλτης CEO του Ομίλου Alpha Bank. «Σε μία συγκυρία που, συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφει επιβράδυνση, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν, μετά την Ουκρανία, μια νέα μεγάλη εστία γεωπολιτικών εντάσεων – και μάλιστα στην ευρύτερη γειτονιά μας Επιπλέον, η χώρα μας πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που υπενθυμίζουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήδη με σοβαρές κλιματικές προκλήσεις», σημείωσε. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που έχουν διαμορφωθεί, κομβικής σημασίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων.

Ο κ. Ψάλτης έκανε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Συνολικά, έως το 2026, αναμένεται να κινητοποιηθούν μέσω του ΤAA, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και σε αυτό των επιδοτήσεων, συνολικές επενδύσεις που – μαζί με το επιπλέον ποσό που έχει αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση – μπορούν να υπερβούν τα 65 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη υποβληθεί 536 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 20 δισ. ευρώ, τα οποία – καθώς ακόμη δεν έχουν συνυπολογιστεί στο προϊόν της ελληνικής οικονομίας -, αναμένεται να λειτουργήσουν ως καύσιμο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε την περασμένη δεκαετία».

Η Alpha Bank πρωταγωνιστής στην ανάκαμψη και φορέας αλλαγής

O κ. Ψάλτης ανέφερε ότι η Alpha Bank εργάζεται συστηματικά για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως φορέας αλλαγής, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον νέο σκοπό του Ομίλου που είναι να «Στηρίζουμε την πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο αύριο». «Είμαστε πρωτοπόροι στη στήριξη του ελληνικού Τουρισμού, με χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ την τετραετία 2019-2022. Παράλληλα, μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στρέφουμε την προσοχή μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα σχετικά οικονομικά εργαλεία δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Πρωτοστατούμε στη συμβουλευτική και συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων στον τομέα της Ενέργειας, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς μόνο την τελευταία διετία έχουμε χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενσωματώσαμε πλήρως την έννοια της βιωσιμότητας στο μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας, στη στρατηγική, την κουλτούρα και τις καθημερινές λειτουργίες της. Με το νέο μας Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025 έχουμε θέσει ως στόχο τη χορήγηση 3 δισ. ευρώ για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις», είπε ο κ.Ψάλτης, επισημαίνοντας ότι η Alpha Bank είναι η πρώτη ελληνική Τράπεζα που συμμετέχει στην πρωτοβουλία Net Zero Banking Alliance των Ηνωμένων Εθνών.

Η χώρα, η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν γυρίσει σελίδα, Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε τη θετική αυτή πορεία – παρά το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον – αρκεί να κινούμαστε με προσοχή, σχέδιο, διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον στόχο της βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Στην Alpha Bank, έχουμε τις αρχές αυτές ως πυξίδα και εργαζόμαστε ομαδικά, εντατικά, με συνέπεια και στρατηγική σκέψη, ώστε να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, είπε ο κ.Ψάλτης