Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ελλάδα και  Ισραήλ έχουν αναπτύξει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις τους σε όλα τα πεδία και είναι αυτονόητο ότι ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινή γνώμη.

Μεταξύ άλλων οι επενδύσεις των Ισραηλινών στην ελληνική κτηματαγορά αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια με τα κτηματομεσιτικά γραφεία να τους αναδεικνύουν μεταξύ των δημοφιλέστερων εθνικοτήτων ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος το 2022 η συνολική αξία των επενδύσεων σε ακίνητα από Ισραηλινούς πολίτες ήταν 88 εκατ., διπλάσια από αυτή του 2021 που ήταν 44 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα στη χώρα μας πέρσι ήταν περίπου 2 δις. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για το ελληνικό real estate ξεκινά το 2015 με συνολικές επενδύσεις 1 εκατ. και έκτοτε κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει επενδύσεις Ισραηλινών σε ακίνητα 2 εκατ., το 2017 5 εκατ., το 2018 23 εκατ., το 2019 66 εκατ. και το 2020 23 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της κτηματαγοράς εξηγούν πως τους Ισραηλινούς όπως και τους υπόλοιπους ξένους αγοραστές ακινήτων αρχικά τους προσέλκυσαν στη χώρα μας οι χαμηλές τιμές, συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ένα ακίνητο στην Ελλάδα προσέφερε ετήσια απόδοση της τάξεως του 5% με 6% όταν στη χώρα τους, όπως και σε άλλες ώριμες αγορές, ήταν 2% με 3%.

Στη συνέχεια ο κύριος λόγος ήταν, και συνεχίζει να είναι, το χαμηλότερο κόστος απόκτησης ενός ακινήτου στη χώρα μας σε σχέση με αυτό στη δική τους. Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πωλείται περί τα 850.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα, ένα αντίστοιχο μπορούν να το βρουν με 150.000 ευρώ.

Σε αγορές ακινήτων στη χώρα μας προχωρούν μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ που στοχεύουν στις υπεραξίες μιας και η ελληνική αγορά κινείται ανοδικά βοηθούμενη από τη ζήτηση τόσο ξένων όσων και εγχώριων αγοραστών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και οι αναφορές μεγάλων κτηματομεσιτικών γραφείων.

Πρόσφατα η RE/MAX Ελλάς σημείωνε ότι το Ισραήλ κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε πιο δημοφιλείς εθνικότητες ξένων αγοραστών στην Ελλάδα κατακτώντας την 1η θέση και ακολουθούν η Κίνα και η Γερμανία στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Η πεντάδα ολοκληρώνεται με τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οι περισσότερες αγορές ισραηλινών είναι στη νότιο Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη, ενώ στην Αττική, η τάση διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση και το Ισραήλ στη δεύτερη, βάσει των στοιχείων του προαναφερόμενου κτηματομεσιτικού γραφείου.

Στην Αττική οι ισραηλινοί έχουν αγοράσει ακίνητα ως επένδυση στα Εξάρχεια, το Παγκράτι, το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω αναλύσεις δεν περιλαμβάνουν τις επενδύσεις εταιρειών πολιτών από το Ισραήλ σε τουριστικά ακίνητα.