Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους επόμενους 6-12 μήνες θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επανέλαβε απόψε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας απόψε στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόωρες τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη που θα υπάρξουν “αν και όταν” αυτά βρεθούν: οικονομικά, γεωπολιτικά, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και περιβαλλοντικά καθώς οι εξορύξεις σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, έχουν μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τρίτες χώρες. Αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί για έρευνα.

Ο κ. Σιάμισιης είπε ότι ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι τα επόμενα 20 -30 χρόνια το 40 – 50% των ενεργειακών αναγκών (οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο) θα εξακολουθούν να καλύπτονται από υδρογονάνθρακες.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο γενικός διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων της Μυτιληναίος, Νίκος Κεραμίδας, επεσήμανε την ανάγκη σταθερότητας και προβλεψιμότητας του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις, κάτι που όπως είπε, λείπει, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες για βελτίωση της αδειοδότησης, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Τέλος, ο πρόεδρος της ENGIE, Ζαν Πιερ Κλαμαντιέ, υπογράμμισε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις ύψπυς 40 δισ. ετησίως σε δίκτυα ηλεκτρισμού και 6 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου. “Η ατζέντα της ΕΕ είναι φιλόδοξη, αλλά δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε”, τόνισε.