Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   Ολοκληρώθηκε ο αρχικός σχεδιασμός και το επιχειρηματικό σχέδιο για το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, και θα επεκτείνεται στην Αραβική Χερσόνησο, ανακοίνωσαν χθες η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και η Tamares Telecom (θυγατρική της Aluma Infrastructure Fund).

   Η Grid Telecom και η Tamares Telecom έχουν προσκαλέσει άλλους στρατηγικούς εταίρους να συμμετάσχουν στην κοινοπραξία ANDROMEDA.

   «Το διηπειρωτικό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών ANDROMEDA θα παρέχει συνδέσεις τεχνολογίας αιχμής με διεθνή εμβέλεια σε πελάτες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τη Μεσόγειο και την Αραβική Χερσόνησο, διασυνδέοντας για πρώτη φορά, την Αθήνα με την Haql στη Σαουδική Αραβία, μέσω της ανάπτυξης μίας εναλλακτικής ψηφιακής λεωφόρου. Θα διασυνδέει δηλαδή την Ελλάδα με την Αραβική Χερσόνησο μέσω του Ισραήλ, δημιουργώντας μία κρίσιμη διέλευση μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας, που θα προεκτείνεται δυτικά μέσω δικτύων συνεργατών στα Βαλκάνια και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη», τονίζεται στην ανακοίνωση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

   «Ο ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του μέλλοντος,  συμβάλλοντας στη μεταφορά ενέργειας και δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί η στρατηγική συνεργασία της θυγατρικής μας Grid Telecom με την Tamares Telecom κορυφώνεται με την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ANDROMEDA. Πρόκειται για μια υποδομή μεγάλης γεωπολιτικής αξίας που αυξάνεται ακόμα περισσότερο λόγω της σχεδιαζόμενης επέκτασής της προς την Αραβική Χερσόνησο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και του Ισραήλ δημιουργούν ισχυρές συνέργειες και αμοιβαία επωφελείς επιχειρηματικές ευκαιρίες, προσφέροντας ένα νέο διεθνή διάδρομο υψηλής ζήτησης, μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, που θα δώσει περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές του ομίλου ΑΔΜΗΕ και θα ενισχύσει το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ουδέτερου κόμβου συνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Μεσογείου».

   Ο Πρόεδρος του ομίλου Aluma Infrastructure Fund, Ori Yogev, δήλωσε:

   «Η Tamares Telecom αναπτύσσει και επεκτείνει συνεχώς τις εθνικές και διεθνείς υποδομές της. Η συνεργασία μας με την Grid Telecom για την κατασκευή και λειτουργία του καλωδιακού συστήματος ANDROMEDA θα ενδυναμώσει σημαντικά την ήδη ισχυρή εμβέλειά μας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι επενδύσεις μας σε νέα τηλεπικοινωνιακά έργα και ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις αναδεικνύουν την ηγετική μας θέση η οποία οφείλεται κυρίως στη διαφοροποίηση των υποδομών μας με την κατασκευή νέων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων και οπτικών δικτύων διέλευσης. Καλύπτουμε έτσι την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για μεταφορά δεδομένων υψηλής αξίας, μέσω μίας τηλεπικοινωνιακής γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στο πνεύμα του νέου οικονομικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC)».