Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε σήμερα το σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης των Κεραμείων Αλλατίνη, ενός χώρου όπου βρίσκονται οι παλιές και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις των κεραμείων, στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι σήμερα εγκαταλελειμμένος όμως σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός οράματος, με όρους μέλλοντος, με σεβασμό στη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης και με τη γνώση όσων ξέρουμε για το μέλλον των βιώσιμων πόλεων. Ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρή τη σκέψη του Σταύρου Ανδρεάδη, προέδρου της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕ για την αξιοποίηση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του βιομηχανικού κτιρίου των Κεραμείων, της δημιουργίας ενός μεγάλου κοινόχρηστου πάρκου πρασίνου και της δυνατότητας μιας εμπορικής αξιοποίησης με βάση τη δομημένη έκταση που ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτό το γήπεδο. Ειδικά για το ψηλό κτίριο που θα δημιουργηθεί, ύψους 100 μέτρων και συνολικού εμβαδού 29.800 τμ. ο πρωθυπουργός σημείωσε: “ο μόνος τρόπος ήταν να κινηθούμε καθ΄ ύψος, κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, αρκετά συνηθισμένο όμως σε άλλες πόλεις που ενσωματώνουν αυτά που ξέρουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και το πώς να ζούμε βιώσιμα”. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κτίρια ενώ για το συγκεκριμένο υπογράμμισε πως θα αποτελέσει ένα τοπόσημο και θα συμβολίζει την ανατολική είσοδο της πόλης, απελευθερώνοντας όλο τον υπόλοιπο χώρο για πράσινο και δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του πυρήνα του κτιρίου των πρώην κεραμείων.

Για το όλο θέμα της ανάπλασης επισήμανε ότι το πρώτο βήμα ήταν η ιδέα του κ. Ανδρεάδη και το δεύτερο η έκδοση του προεδρικού διατάγματος ώστε, όπως είπε, να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιτρεπόμενες χρήσεις για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Στην παρουσίαση του σχεδίου από τον κ. Ανδρεάδη παρέστησαν ακόμη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.