Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Τον ολοκληρωμένο Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα που χρηματοδοτήθηκε με 13,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με απόφαση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αποτελεί ένα έργο πρότυπο σε εθνικό επίπεδο, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην συντομότερη και οικονομικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων για τους δήμους της Αθήνας και του Αιγάλεω, επισκέφθηκε επίσημα χθες ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Στον χώρο παραβρέθηκαν επίσης ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθήνας Νίκος Αβραμίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ Κων/νος Μνηματίδης, ο δ/νων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Νικόλαος Σταθάκης και υπηρεσιακά στελέχη. 

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν τόσο για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του σταθμού, όσο και για τον τρόπο παρακολούθησης μέσα από το ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου. Ο ΣΜΑ Ελαιώνα κατασκευάστηκε, μετά από προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ ΕΔΣΝΑ και Δήμου Αθηναίων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγάλεω. 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης και ο γενικός γραμματέας κ. Γραφάκος προχώρησαν σε δηλώσεις: 

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο έργο επισήμανε ότι πρόκειται για τον πλέον σύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Ελλάδα, με ημερήσια δυναμικότητα 400-600 τόνων, 3 γραμμές μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων και μία γραμμή επεξεργασίας ογκωδών και πράσινων. Το έργο, προσέθεσε, θα επιφέρει πολλαπλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη στους Δήμους Αθηναίων και Αιγάλεω. Θα συμβάλει καθοριστικά στην απομείωση του λειτουργικού κόστους, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στόλου των απορριμματοφόρων, θα μειώσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και θα περιορίσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ταυτόχρονα, λόγω της συμπίεσης, ο όγκος των απορριμμάτων θα μειώνεται στο μισό, δημιουργώντας ένα πλεονέκτημα που θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χώρου στον ΧΥΤΥ. «Το μέλλον είναι μπροστά μας, η Αττική δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα σε λίγα χρόνια από καμία περιφέρεια της Ευρώπης. Αν προσθέσουμε βέβαια και την ανακύκλωση η οποία πλέον είναι μία πραγματικότητα και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων αλλά και των ανακυκλώσιμων προϊόντων, τομείς στους οποίους έχουμε επιδείξει σημαντική πρόοδο, θεωρώ ότι είμαστε πλέον στην έναρξη μιας καλής προοπτικής για το αύριο», παρατήρησε ο κ. Πατούλης. 

Ο γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος είπε ότι είναι μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων της χώρας, που δείχνει ότι η «πατρίδα μας γυρίζει σελίδα με τέτοιες σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, πράσινες υποδομές, υποδομές οι οποίες βοηθούν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος διότι οι σταθμοί μεταφόρτωσης αυτό το οποίο κάνουν είναι ότι μειώνουν την κίνηση των απορριμματοφόρων προς τους χώρους επεξεργασίας των αποβλήτων σε λιγότερα οχήματα». Τόνισε ότι η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη διαχείριση των αποβλήτων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 11 σύγχρονες μονάδες που λειτουργούν και άλλες 15 που κατασκευάζονται και πάρα πολλά έργα σαν αυτό, είπε. 

Ο κ. Γραφάκος συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στο σημερινό αποτέλεσμα (Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια, ΕΣΔΝΑ, Δήμο Αθήνας) και μέσα από την συνεργασία «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση αλλά και να λύσουμε τα όποια διαδικαστικά πολεοδομικής φύσεως προβλήματα».

Σημειώνεται ότι στον νέο ΣΜΑ στον Ελαιώνα θα υπάρχουν μεγάλα κοντέινερ συλλογής στα οποία θα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν σύμμεικτα απορρίμματα από τις γειτονιές. Κάθε φορά που ένα κοντέινερ θα γεμίζει, θα μεταφέρεται στον ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η «επίσκεψη» εκατοντάδων απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΥ, οπότε υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των δρομολογίων μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνεται το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας. 

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του ΣΜΑ, προβλέπεται η υλοποίηση έργων πρασίνου, με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής.