Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα». Παράλληλα, όπως τονίζεται σε ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή στο ecopress.gr, προωθούνται ξεχωριστά έως το τέλος του έτους νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δόμηση σε εκτός σχεδίου «μεγάλα οικόπεδα» άνω των τεσσάρων στρεμμάτων και την επαναφορά της δυνατότητας τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5. 

-«Είναι έτοιμη και έχει γίνει η σχετική συνεννόηση σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να κατατεθεί άμεσα, εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή τροπολογία του ΥΠΕΝ, η οποία προβλέπει παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα  εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων», όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2023, αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο ecopress.gr.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να καλύψει στην εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση δόμηση, τους ιδιοκτήτες ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίοι εντάχθηκαν στη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ και μέχρι στις 9 Δεκεμβρίου 2022 υπέβαλλαν αιτήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, για προέγκριση οικοδομικής άδειας η βεβαίωση για όρους δόμησης, με υποχρέωση για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου 2023 να έχουν καταθέσει αίτηση με τα απαιτούμενα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά δικαιολογητικά, για προέγκριση είτε για έκδοση οικοδομικής άδειας.

Μεγάλωσε η διάρκεια της παράτασης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, ο οποίος έχει προαναγγείλει με επίσημες δηλώσεις του τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της παράτασης, λένε οι ίδιες πηγές από το υπουργείο, ότι έχει λάβει υπόψη τα στοιχεία προόδου διεκπεραίωσης των φακέλων οικοδομικών αδειών στις ΥΔΟΜ, όπως επίσης και τις παρεμβάσεις επιστημονικών φορέων μηχανικών, νομικών και συμβολαιογράφων. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκκρεμότητες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων στις ΥΔΟΜ και λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν σε πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές αποφασίστηκε και περιλαμβάνεται στη νέα νομοθετική ρύθμιση έναντι της αρχικής πρόβλεψης 3 μηνών, η παράταση που θα νομοθετηθεί στη Βουλή να είναι έξι μηνών, έως το τέλος Μαρτίου 2024.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, με πρωτοβουλίες του υπουργείου ΠΕΝ γίνεται συνεννόηση σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να ενταχθεί ως τροπολογία προσθήκη σε ένα από τα τρέχοντα νομοσχέδια συναρμοδίων υπουργείων και να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, ώστε να μην υπάρξει νομοθετικό κενό για την προθεσμία.

Στο «ερανιστικό νομοσχέδιο» η μεταβατική νομοθετική ρύθμιση της εκτός σχεδίου

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προωθεί ξεχωριστά και παράλληλα μεταβατική νομοθετική ρύθμιση τριετίας, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού των νέων Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) και αναγνώρισης οδών, που θα αποκαθιστά το δικαίωμα δόμησης για γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, που δεν διαθέτουν «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένες οδούς, αναφέρουν στο ecopress.gr οι πηγές από το ΥΠΕΝ. Το ΥΠΕΝ έχει έτοιμη τη σχετική ρύθμιση όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.  

Οι νέες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, σε θετικό κλίμα για να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή». Προγραμματίζεται να περιληφθεί στο λεγόμενο «ερανιστικό νομοσχέδιο» του ΥΠΕΝ, το οποίο επίκειται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή.

Λύση για μικρά και μεγάλα οικόπεδα  

Σημειώνεται ότι η σχετική μεταβατική ρύθμιση για εκτός σχεδίου γήπεδα, που δεν διαθέτουν πολεοδομικά αναγνωρισμένο «πρόσωπο» σε οδό αφορά τόσο τα εκτός σχεδίου λεγόμενα «μεγάλα οικόπεδα», όσο και τα «μικρά οικόπεδα» για τα οποία νομοθετείται η παράταση για να κατοχυρώσουν δικαίωμα δόμησης.

Από το ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας το θέμα και σχεδιάζουν η ψήφιση της μεταβατικής νομοθετικής ρύθμισης μέχρι το τέλος του έτους να καλύψει πολεοδομικά στην εκτός σχεδίου δόμηση μικρά και μεγάλα οικόπεδα.

Αυθαίρετα κατηγορίας 5

Η ρύθμιση επαναφοράς της τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (μεγάλα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή πολεοδομικές υπερβάσεις άνω του 40%) προορίζεται να περιληφθεί επίσης στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Σχετικά οι νεότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι «υπάρχει θετικό κλίμα στην κυβέρνηση για την κατάθεση και ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή».

Τη ρύθμιση έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή αλλά τελικώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή την τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα επανέλθει.  

Σε κάθε περίπτωση λένε οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, «η τελική απόφαση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 θα ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα».

Όπως αναμένεται μεταξύ άλλων, οι αντιδράσεις οικολογικών φορέων και οργανώσεων, οι προτάσεις επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αλλά και οι εξελίξεις στην κτηματαγορά, η εφαρμογής προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν ενόψει της καθολικής  υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών κ.α.

Οι υποστηρικτές της ρύθμισης πάντως μιλούν για διαιώνιση της αυθαιρεσίας χωρίς συνέπειες για τους παραβάτες και υποστηρίζουν την ανάγκη καταγραφής των αυθαιρέτων για να εφαρμόζεται έλεγχος του δομημένου περιβάλλοντος και  να υπάρξει άντληση πόρων από τις πολεοδομικές παραβάσεις για έργα και προγράμματα περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Το «ερανιστικό νομοσχέδιο» πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο

Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ συνολικά 14 εισηγήσεων και νομοσχεδίων, που παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς και  αφορούν στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα της τρέχουσας περιόδου.

Πολεοδομικές, χωροταξικές και ενεργειακές ρυθμίσεις από το ΥΠΕΝ, αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέτρα για την πολιτική προστασία και αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, νέοι κανόνες για ΕΣΠΑ και έργα ΣΔΙΤ, πολλές άλλες ρυθμίσεις και αλλαγές σε ΣτΕ, Άρειο Πάγο και ΝΣΚ. 

Τι ανακοινώθηκε για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

-«Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη δημιουργία ασφαλών και λειτουργικών κέντρων δεδομένων, η απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η διασφάλιση του πολεοδομικού κεκτημένου, η αποτροπή πρόκλησης κινδύνου για το περιβάλλον και τον άνθρωπο με επικαιροποίηση σχεδίων δράσης και στρατηγικών του ΥΠΕΝ, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η χορήγηση παρατάσεων για την υλοποίηση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και σημαντικών έργων ΑΠΕ και έργων για την ανάπτυξη του συστήματος και του δικτύου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, για το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.