Πηγή Εικόνας: απε - μπε

   Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα η προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Saudi Greek Interconnection, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης της υφυπουργού προς τον Σαουδάραβα ομόλογό της τον περασμένο Αύγουστο.

   Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως τομείς προτεραιότητας της ελληνοσαουδαραβικής συνεργασίας τα θέματα Υδρογόνου, ΑΠΕ και Ηλεκτρικών Υποδομών. Έμφαση δόθηκε στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement-SHA) που υπέγραψαν οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και της Σαουδικής Αραβίας (National Grid S.A- Saudi Electricity Company).

   Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν χθες -στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, Eng. Abdullah Waleed Al-Saadi.

   Αντικείμενο της Saudi Greek Interconnection είναι η εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του project της διασύνδεσης. Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος, στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

   Η σύμπραξη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας -που επισφραγίζεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω της σύστασης της Saudi Greek Interconnection- έρχεται σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

   Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.