Την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας ανακοίνωσαν χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Francesca Zanninotti και ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Γάκης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το έργο ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (ΕΣΠΑ 2014-2020), αποτελεί όπως επισημαίνει η ΔΕΔΑ σημαντικό ορόσημο για την παροχή προσιτής και καθαρής ενέργειας στους κατοίκους της Καβάλας. Οι πρώτες συνδέσεις των καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, εγκαίρως για να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η Καβάλα είναι πλέον η πέμπτη πόλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνδέεται με φυσικό αέριο, μετά την Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ενώ σύντομα θα προστεθεί και η Ορεστιάδα. Συνολικά, οι επενδύσεις σε αυτές τις έξι πόλεις ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 11.500 συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

«Αυτό το δίκτυο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ομίλου Italgas και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα, δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο- έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο και θα είναι μελλοντικά έτοιμο να αγκαλιάσει τις δυνατότητες του υδρογόνου» δήλωσε η κυρία Zanninotti.
Η ΔΕΔΑ και οι εμπλεκόμενες τοπικές αρχές τόνισαν, ακόμη, ότι το έργο θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της Καβάλας προς το καλύτερο, ενώ παράλληλα θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Ο κ. Γάκης σημείωσε ότι εγκαινιάζεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο δίνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με δήλωσή του: «Σήμερα, που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, οι κοινωνίες της περιοχής μας θα ήταν άδικο να μην μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας του έργου ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου σε έξι πόλεις -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα- και η έναρξη κατασκευής του έργου, ήταν αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας ετών, τόσο από την Περιφέρειά μας όσο από τη ΔΕΔΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».