Η μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων έγινε με μετρητά από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα αυξάνοντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής καθώς οι συναλλασσόμενοι , αγοραστής και πωλητής χρησιμοποίησαν ως μέσο συναλλαγής το ρευστό.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τον Κωστή  Χατζηδάκη βάζει τέλος στις συναλλαγές και στις  ευκολίες με ρευστό.

Το τίμημα μίας αγοραπωλησίας ή μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται με τραπεζική συναλλαγή. Ετσι κλείνει και το τελευταίο παράθυρο για φοροδιαφυγή σε αυτή την κατηγορία, υποστηρίζουν στο υπουργείο.

Από τις αρχές του 2021 που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα μεταβιβάσεων ακινήτων  έγιναν 338.511 συναλλαγές.

Η αξία των αγοροπωλησιών ανήλθε σε 27.740.709.425 ευρώ ή 27,7 δισ ευρώ.

Ωστόσο 42.613 μεταβιβάσεις έγιναν με μετρητά και οι 41.741 συναλλαγές έγιναν εν μέρει με μετρητά. Δηλαδή 84.354 μεταβιβάσεις έγιναν με μετρητά.

Στην πρώτη κατηγορία η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 462,4 εκατ. ευρώ και στη δεύτερη  κατηγορία  η αξία των συναλλαγών στα 2,9 δισ ευρώ.

Τα στοιχεία προήλθαν από την ΑΑΔΕ. Όσο  για την τιμή  των μεταβιβάσεων, αυτή έγινε στην αντικειμενική αξία για τις 42.613 μεταβιβάσεις αλλά δεν ήταν σε θέση σε δώσει πληροφορίες για το σύνολο των μεταβιβάσεων σε ποια τιμή έγιναν. Σε ρόλο θεματοφύλακα είναι ο  συμβολαιογράφος ο οποίος αναγράφει την υψηλότερη τιμή ανάμεσα στην αντικειμενική και την αγοραία τιμή από την οποία προκύπτει ο φόρος του Δημοσίου.

Η πολιτική κατά της φοροδιαφυγής επεκτείνεται με ελέγχους με τον υπουργό να μην μπορεί να κατανοήσει πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες να δηλώνουν εισοδήματα στα επίπεδα των 10.000 ευρώ το χρόνο.

Η χθεσινή συνέντευξη της  πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε όλη την ατζέντα των θεμάτων με επίκεντρο τις αυξήσεις των δημοσίων  υπαλλήλων. Βέβαια η πολιτική ηγεσία έστειλε σαφές μήνυμα όταν τερματίζονται οι οριζόντιες επιδοτήσεις διότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στο Θεσσαλικό κάμπο  δεν  αφήνει άλλα περιθώρια.

 

Airbnb και Ξενοδοχεία  στο στόχαστρο της εφορίας

 

Από την Πρωτοχρονιά αλλάζουν όλα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις 170.000 ακινήτων. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος γι’ αυτούς που νοικιάζουν πάνω από δύο σπίτια καθώς θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων 0,5%.

Ωστόσο η μπάλα παίρνει και τους μικρούς «ξενοδόχους» με το νέο φόρο διαμονής που αγκαλιάζει πλέον και τα ακίνητα που διατίθενται για Airbnb. Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα επιβάλλουν τέλος διαμονής στους πελάτες τους, όπως ισχύει σήμερα για τα τουριστικά καταλύματα. Το νέο τέλος κυμαίνεται από 1,5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία, ενώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι 1,5 ευρώ.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα της ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφεραν τα εξής:

1.Επιβάλλεται φόρος διαμονής 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται ότι στο Μητρώο της ΑΑΔΕ είναι καταχωρημένα 168.819 ακίνητα που ανήκουν σε 107.719 ΑΦΜ (νομικά και φυσικά πρόσωπα). Από αυτά:

– 27.367 ακίνητα ανήκουν σε 5.297 νομικά πρόσωπα

– 141.452 ακίνητα ανήκουν σε 102.422 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά έως 2 ακίνητα έχουν 94.982 φυσικά πρόσωπα (92,7% των φυσικών προσώπων).

-Τρία ή περισσότερα ακίνητα έχουν 7.440 φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούν σε 30.329 ακίνητα.

Για την ιστορία και μόνο ένας φορολογούμενος εκμεταλλεύεται 82 ακίνητα και ένα νομικό πρόσωπο 948.

2. Επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στο εισόδημα νομικών προσώπων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

3. Υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων με έως ή πάνω από 3 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση.

4. Αυστηροποίηση του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης: όταν παρέχονται και άλλες υπηρεσίες πλην κλινοσκεπασμάτων και σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας διατίθεται, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.

5. Εντείνονται οι έλεγχοι στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλατφορμών.

6. Προωθείται η απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 εν μέρει με μετρητά. Οι τελευταίες συναλλαγές έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ ενώ αποκλειστικά με μετρητά τα 426 εκατ. ευρώ.

7. Δημιουργείται νέος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ειδικά για Βραχυχρόνια Μίσθωση ενώ τροποποιούνται οι όροι της μίσθωσης.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος