Οι ηγέτες πολλών χωρών του κόσμου που συναντήθηκαν χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησαν ότι ο πλανήτης θα κινδυνεύσει σοβαρά αν δεν αναληφθεί κατεπειγόντως δράση για να διασωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 όσον αφορά την ανάπτυξη και αφορούν την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας αλλά και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τη διακήρυξή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή σύνοδο πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στηρίζουν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG) που υιοθετήθηκαν το 2015 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενεργειακά θέματα, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ισότητα των φύλων.

«Η υλοποίηση των SDG κινδυνεύει. Φοβόμαστε ότι η πρόοδος στους περισσότερους από τους στόχους είτε είναι υπερβολικά αργή είτε έχει υποχωρήσει, πίσω από εκεί που ήταν το 2015» αναφέρει η διακήρυξη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στη σύνοδο των ηγετών ότι μόνο το 15% των στόχων είναι στη σωστή πορεία ενώ οι άλλοι ακολουθούν μια πορεία αντίθετη από την επιθυμητή. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκουτέρες είχε ζητήσει από τους ηγέτες της G20 να διασφαλίσουν ότι θα διαθέτουν τουλάχιστον 500 δισεκ. δολάρια ετησίως για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Η σύνοδος αυτή οργανώθηκε υπό τη σκιά γεωπολιτικών εντάσεων, που πυροδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για να πάρουν με το μέρος τους τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτόν τον μήνα ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 745 εκατομμύρια άνθρωποι που πεινούν ή λιμοκτονούν, πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με το 2015 και ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του να βάλει τέλος στην πείνα μέχρι το 2030. Παράλληλα, το κόστος για την επίτευξη των στόχων αυξήθηκε κατά 25%, φτάνοντας τα 176 τρισεκ. δολάρια, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα.