«Στο πνεύμα του ρεαλισμού και της δημοσιονομικής σύνεσης κινούνται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στον απόηχο των πρόσφατων αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών». Αυτό ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 87η ΔΕΘ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η πρόεδρος, είναι θετική η επιλογή παρεμβάσεων οι οποίες στηρίζουν με στοχευμένο τρόπο τους πλέον ευάλωτους, σε συνδυασμό με μέτρα που αυξάνουν σταθερά και σε μόνιμη βάση το εισόδημα των εργαζομένων.

Στη σωστή κατεύθυνση είναι και τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να εμπεδωθεί στη χώρα η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και να καταστεί δυνατή η περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των μεσαίων εισοδημάτων.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αναδεικνύουν, ακόμη πιο επιτακτικά, την ανάγκη για προσαρμογή της χώρας στις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, αλλά και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, που θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα του κράτους στη διαχείριση των νέων κινδύνων.

Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης, πάνω σε στέρεες βάσεις, είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιήσουμε τις αντοχές της οικονομίας, ενάντια σε απρόβλεπτα γεγονότα και κρίσεις. Η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να υποστηρίζει με βιώσιμο τρόπο την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και τις δυνατότητες του κοινωνικού κράτους να παρεμβαίνει άμεσα και ουσιαστικά, όποτε απαιτείται.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας θα πρέπει να στηριχθεί στην πράξη, με την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για περαιτέρω σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με νέες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».