Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η χαμηλή διαθεσιμότητα κατοικιών προς μίσθωση στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας θα δυσκολέψει την αποκατάσταση των πληγέντων. Οι συμπολίτες μας που έχουν χάσει ολοκληρωτικά τα σπίτια τους από την καταστροφική πλημμύρα θα αντιμετωπίσουν τεράστια δυσκολία για να εξασφαλίσουν στέγη.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ο ακριβής απολογισμός – στοιχεία για το πόσες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες και χωρίς τίποτα από τα υπάρχοντά τους. Δυστυχώς η εικόνα παραπέμπει σε χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες αγγελιών που επεξεργάστηκε ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες με δύο υπνοδωμάτια και ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ ανά μήνα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ενδεικτικά, στη Λάρισα διατίθενται μόλις 36 τέτοια ακίνητα, στον Βόλο 60, στα Τρίκαλα 40 και στην Καρδίτσα 27.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κτηματαγοράς η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και άμεσα, όπως, μεταξύ άλλων, να εξετάσει τρόπο διάθεσης των κατοικιών που σήμερα είναι στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους πλημμυροπαθείς.

Την ίδια στιγμή βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος για το δεύτερο τρίμηνο του έτους η αγορά κατοικίας συνεχίζει την ανοδική της πορεία με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας στο 13,9%. Είναι προφανές ότι η κτηματαγορά της Θεσσαλίας θα επηρεαστεί περαιτέρω από την καταστροφή και από την ανάγκη χιλιάδων πολιτών να εξασφαλίσουν στέγη.

Αναλυτικότερα, βάσει της έρευνας του κ. Μπάκα, στη Λάρισα η διαθεσιμότητα κατοικιών έως 30 τ.μ.  ανεξαρτήτως μισθώματος σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 80 ακίνητα και από αυτά μόλις 3 στα 10 (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα. Από τα ακίνητα έως 30τμ, μόλις το 33% είναι επιπλωμένα.

Η διαθεσιμότητα ακινήτων στη Λάρισα με τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια ανεξαρτήτως μισθώματος, κατάλληλα για οικογένειες σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 90. Από αυτά 4 στα 10 έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα, το 30,1% έχει από 501 ευρώ έως 600 ευρώ και το 17,2% άνω των 701 ευρώ/μήνα. Σχεδόν μηδαμινή είναι η διαθεσιμότητα επιπλωμένων διαμερισμάτων στην κατηγορία αυτή.

Στο Βόλο μόλις το 6,62% των διαθεσίμων προς μίσθωση ακινήτων (επιπλωμένα ή μη) έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για ακίνητα περίπου 30 τ.μ. Η διαθεσιμότητα σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 20 ακίνητα.

Την ίδια στιγμή ο Βόλος εξαιτίας προφανώς της εγγύτητας που έχει με το Πήλιο (τουριστικός προορισμός) διαθέτει 880 αυτοτελή ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην ίδια πόλη η διαθεσιμότητα ακινήτων με τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια ανεξαρτήτως μισθώματος δεν ξεπερνά τα 150 ακίνητα. Από αυτά το 36,9% έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα, το 38,84% από 501 ευρώ έως 600 και το 11,46% άνω των 701 ευρώ/μήνα. Ελάχιστα είναι τα πλήρως εξοπλισμένα με οικοσκευές.

Στα Τρίκαλα η διαθεσιμότητα κατοικιών προς μίσθωση είναι εξαιρετικά μικρή, ωστόσο, η πόλη διαθέτει αρκετά ακίνητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια δεν ξεπερνούν τις 55 με το 80% αυτών να έχουν μίσθωμα μέχρι 500 ευρώ ανά μήνα.

Στην Καρδίτσα η διαθεσιμότητα ακινήτων με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ/μήνα σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπερνά τα 30 ακίνητα. Την ίδια στιγμή τα διαθέσιμα διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια δεν ξεπερνούν τα 33 και από αυτά περίπου το 90% έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 500 ευρώ/μήνα.

Με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις οριοθετημένες περιοχές που επλήγησαν παρέχεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους.