Ο πληθωρισμός, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και η διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ για να παραμείνει μια ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός παραμένει μεγάλη οικονομική πρόκληση για την ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εργάζεται σκληρά» να τον διατηρήσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, τα «καλά νέα» είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας. «Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πάνω από 300 ευρώ ανά MWh πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι γύρω στα 35», ανέφερε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως «όπλο», πυροδοτώντας φόβους για μπλακ άουτ και μια ενεργειακή κρίση, «όμως τα καταφέραμε, γιατί μείναμε ενωμένοι – συνενώνοντας τη ζήτησή μας και αγοράζοντας ενέργεια μαζί», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτή την κρίση για να επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιταχύνει την καθαρή μετάβαση. Παράλληλα η ΕΕ χρησιμοποίησε την «κρίσιμη μάζα της» για να μειώσει τις τιμές και να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες, είπε η φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο πρέπει να δούμε πώς θα το επαναλάβουμε σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο.

Όσον αφορά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι εμποδίζουν την ικανότητα για καινοτομία, ανάπτυξη και ευημερία και γι’ αυτό πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και με «ποιοτική» μετανάστευση.

Όπως είπε, σήμερα η Ευρώπη είναι κοντά στην πλήρη απασχόληση και αντί εκατομμύρια άνθρωποι να ψάχνουν για δουλειά, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους. «Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ – τόσο εδώ όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Το 74% των ΜΜΕ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μαζί πρέπει να εστιάσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας – από τις ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το επόμενο έτος θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής Κοινωνικών Εταίρων.

Τέλος, αναφορικά με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οικονομικής και εθνικής ασφάλειας να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες.