ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταναλωτές  ρεύματος δύο ταχυτήτων φτιάχνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, συντηρώντας την ίδια στιγμή τα τιμολόγια ρεύματος σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με χώρες της Ε.Ε.

Δηλαδή τα νοικοκυριά  με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώνουν την τιμή της KWh στα  0,15 λεπτά , πιθανόν και πιο ψηλά ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 8000  θα  δεχτούν την κρατική αρωγή.

Ο υπουργός του ΥΠΕΝ  Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ στην ενημερωτική εκπομπή «Αταίριαστοι» προανήγγειλε ότι μετά  τη ΔΕΘ θα ανακοινωθεί  το σχέδιο αρωγής  για τα ευάλωτα  νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αλλάξουν τα κριτήρια του ΚΟΤ όπως και η επιδότηση η οποία  σήμερα ανέρχεται στα 0,75 λεπτά στην οποία προστίθεται  μηνιαία επιδότηση που ανακοινώνεται από το ΥΠΕΝ.

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του υπουργού ότι οι ρευματοκλοπές αντιστοιχούν στο 4% της αξίας ενός μηνιαίου λογαριασμού χωρίς ωστόσο να δώσει  περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών του οποίους τους υπολογίζει ανάμεσα σε 25.000 έως 50.000 καταναλωτές.

Ο υπουργός του ΥΠΕΝ σε πανελλαδικό τηλεοπτικό δίκτυο  βάζει ζητήματα που απασχολούν έντονα τους προμηθευτές ενέργειας ενώ δεν αναφέρει στις δημόσιες δηλώσεις του, για παράδειγμα, ότι οι απώλειες του συστήματος είναι υψηλότερες του 10% και πληρώνονται αντίστοιχα από τα εκατομμύρια των καταναλωτών, μέσω των λογαριασμών, λόγω απουσίας επενδύσεων στο δίκτυο.

Όσον αφορά τα προγράμματα που υλοποιεί το ΥΠΕΝ, ο Υπουργός τόνισε αρχικά ότι το «Εξοικονομώ» σημειώνει επιτυχία και μεγάλη απορρόφηση, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα διεξαχθεί και το 2024, ενώ προανήγγειλε την επιτάχυνση και νέων προγραμμάτων, όπως για εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών ξεχώρισε και την υλοποίηση του έργου για τους έξυπνους μετρητές από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, ερωτώμενος για τους λογαριασμούς ρεύματος, επανέλαβε ότι το υφιστάμενο καθεστώς τόσο λειτουργίας της αγοράς, όσο και των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ενδεχόμενη παράστασή τους θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τις τιμές.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος